• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

“Gastrovandalism” trend or destruction?

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (7.562Mb)

Tarih

2025

Yazar

Keskin, Hilal
Türkmen, Büşra Meltem

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Keskin H, Türkmen BM. “Gastrovandalism” trend or destruction?. International Journal of Gastronomy and Food Science, 2025, 40, 101172.

Özet

The increasing use of social media applications, the disappearance of the middle class, and the increasing competition environment are all reasons why food and beverage businesses are looking for new ways to reach their target audiences. The aim of this study is to draw attention to some gastronomic presentations and con sumptions that are basically implemented with the aim of profit and to conduct a conceptualization study. In this context, the concept called “gastrovandalism” was put forward. In the study, the literature was first reviewed to investigate whether similar concepts exist. No similar concept was found in the literature review. Gastro vandalism is defined as “the violation of aesthetic values, universal rules of etiquette and basic principles of culinary art in food presentation and/or consumption for the sake of creating a shock effect” and is divided into dimensions and sub-dimensions. These dimensions are categorized as gastrovandalism in production (soft/hard), gastrovandalism in consumption (behavioral/social) and gastrovandalism in presentation (presentational). As a result of the study, context suggestions are presented for future research.

Kaynak

International Journal of Gastronomy and Food Science

Cilt

40

Bağlantı

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X25000733
https://hdl.handle.net/20.500.12780/1088

Koleksiyonlar

  • Makale Koleksiyonu [15]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [286]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [250]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@Kent

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber || Yönerge || Kütüphane || İstanbul Kent Üniversitesi || OAI-PMH ||

İstanbul Kent Üniversitesi, İstanbul, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
İstanbul Kent Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Kent:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.