Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı: Recent submissions
Now showing items 1-20 of 57
-
Yeme-içme sektöründe yaşanılan dijital dönüşüme yönelik mutfak şeflerinin bakış açısı: Mersin ili örneği
(İrfan Yazıcıoğlu, 2024)Son yıllarda, sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) gibi ileri teknoloji uygulamaları, şeflerin yaratıcılıklarını ve yeteneklerini geliştirmelerine olanak tanıyan önemli araçlar olarak dikkat ... -
Readers engagement and imaginary stardom: Exploring Turkish movie magazines and Oriental Star Selma in the 1930s
(Michigan Publishing, 2025)This article examines Turkish movie magazines in the 1930s, analyzing their reader engagement strategies and impact on cinema culture. Employing puzzles, surveys, and competitions, magazines aimed to foster an active ... -
Z kuşağının yenilebilir böceklere yönelik tutum ve tercihleri: Gastronomi ve mutfak sanatları öğrencileri üzerine bir inceleme
(Tuncay AYDEMİR, 2024)Yenilebilir böceklerin, sürdürülebilir tarım uygulamalarına katkıda bulunarak çevresel etkileri azaltma, düşük sera gazı emisyonları ve su tüketimi ile öne çıkma gibi önemli çevresel faydalarının yanı sıra, yüksek ... -
Tesisat bacası tasarımında sık karşılaşılan hatalar ve öneriler
(İnönü Üniversitesi, 2024)Bu çalışmada, tasarımda binanın mekanik ve elektrik tesisatına ilişkin verilen kararların mekânsal gereksinimlerinden biri olan tesisat bacaları ele alınmaktadır. Tesisat sistemlerinin, ilk aşamalarından itibaren mimari ... -
Çatalhöyük gastronomy culture: The first known culinary practices in Anatolia (Türkiye) and world history
(Selçuk Üniversitesi, 2024)Çatalhöyük is an archaeological site located in the Çumra district of Konya, Türkiye, with a deep-rooted history dating back to around 7500 BCE and still not fully explored. In this article, the eating habits and ... -
Yüksek sıcaklıkta (barbekü, açık alev, tava) pişirme ve pürmüz kullanmanın gıdaların sağlık üzerine etkileri
(Bayram KANCA, 2024)Eti pişirmek, hem çiğnemeyi ve sindirimi kolaylaştırır, hem de zararlı mikroorganizmaların öldürülmesini sağlar. Ancak yanlış yöntemlerle pişirme sonucunda besin maddelerinin içeriği azalabilir ve potansiyel sağlık riskini ... -
“Gastrovandalism” trend or destruction?
(Elsevier, 2025)The increasing use of social media applications, the disappearance of the middle class, and the increasing competition environment are all reasons why food and beverage businesses are looking for new ways to reach their ... -
Tasarım stüdyosunda duyusal deneyimler: Karaköy’ün çok katmanlı yapısının keşfi
(İstanbul Okan Üniversitesi, 2025)Bu bildiri, İstanbul Kent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü, birinci sınıf ilk dönem dersi, Tasarım Stüdyosu-I çerçevesinde gerçekleştirilen öğrenci çalışmalarına odaklanmaktadır. 2024-2025 Güz ... -
History of cheese and cheese making
(IGI Global, 2024)This chapter addresses the historical development and cultural significance of cheese making. It examines the emergence of cheese in the Near East, Mediterranean, and Central Europe from the Neolithic Age and details the ... -
An evaluation on green restaurant consumers' service and quality perceptions within the scope of sustainable gastronomy
(Peter Lang Publishing Group, 2024)This book, “Theories and Practices in Tourism, Marketing and Management,” is a testament to rigorous scientific inquiry in the realm of tourism and hotel management. It serves as an essential reference for scholars and ... -
İç mimarlık eğitiminde tasarımın erken aşamalarında yapay zeka araçlarının kullanımı
(Asos Yayınevi, 2024)Yapay zeka teknolojilerinin son yıllardaki hızlı gelişimi, birçok disiplinde köklü değişimlere neden olmuştur. Özellikle tasarım disiplinlerinde, yapay zeka araçları yaratıcı süreçleri hızlandırmak, alternatif tasarım ... -
Bodrum Sandima yerel konut mimarisinin mekân dizilimi ile analizi
(Asos Yayınevi, 2024)Vernaküler mimaride, bir yerleşimdeki yapı tipolojisinin homojenliği, tekdüzelikten ziyade, o yerleşimin estetik erdemi olarak görülür. Önceden yapılmış yapıların ve oluşmuş genel dokunun homojenliği sonra inşa edilmiş ... -
Tasarım stüdyosu kapsamında yapay zeka ve öğrenci tasarımlarının karşılaştırılması
(Asos Yayınevi, 2024)Tasarım stüdyoları, öğrencilerin estetik bir ürün yaratmanın ötesinde; yaratıcı düşünme ve fikrini tasarıma aktarma sürecinde uygulama becerilerini geliştirmelerine olanak tanımayı amaçlamaktadır. İstanbul Kent ... -
Importance of indicators in sustainable urban transformation: The Bağcılar (Istanbul) sustainability index experience
(Mehmet Topçu, 2024)Sustainable urban transformation practices play a critical role in implementing the economic, environmental, and social dimensions of sustainable development in cities. Sustainability indices are important parameters for ... -
Psiko-politika çağının aktivizmi
(Sakarya Üniversitesi, 2024)Yeni iletişim teknolojileri, geleneksel medyanın sınırlarını aşarak kullanıcılara, içerik ve bilgi üzerinde daha fazla kontrol ve üretkenlik imkânı tanır. Ayrıca, bireylerin internet ortamında bireysel kimliklerinden ... -
Zincir yiyecek içecek işletmelerinde dijital dönüşüm: İstanbul örneği
(Rahman Temizkan, 2024)Bilgi çağı olarak adlandırılan 21. yüzyıl, küreselleşmenin ve dijitalleşme kavramlarının hızlı bir biçimde yaşandığı, Dünya genelinde Endüstri 4.0 kavramının öne çıktığı bir dönemin başlangıcı olmuştur. Günümüz koşullarında, ... -
İstanbul’da faaliyet gösteren müze restoran ve kafelere yönelik çevrimiçi ziyaretçi yorumlarının incelenmesi
(Melih Topaloğlu, 2024)Amaç – Yeni nesil müze restoran ve kafeler, geleneksel müze anlayışını modernleştirerek, ziyaretçilere daha etkileşimli ve keyifli bir deneyim sunmayı amaçlayan bir trendi ifade etmektedir. Bu gelişim, müzeleri sadece ... -
A participatory, innovative, and sustainable model in local development: Silivri Agricultural Production and Research Center (TURAM)
(TTMOB Şehir Plancıları Odası, 2024)Since the 1980s, local and regional development approaches have broadened their focus beyond economic issues to encompass social, ecological, political, and cultural concerns. Innovation, knowledge, and learning have ... -
Yemek ve kültür ilişkisi bağlamında Balkan restoranlarının menü içerik analizi
(Ahmet Fidan, 2024)Balkanlar, coğrafi konumu sebebiyle çeşitli imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. Bu durum bölgedeki mutfak kültürünün çeşitlenip zenginleşmesine ve farklı kültürlerle etkileşime girmesine olanak tanımıştır. Balkan ... -
Suç mekanları olarak okullar
(Kriter Yayınları, 2020)Türkiye’de eğitim sisteminin sürekli değişmesi ve farklı ekonomik ya da siyasi gündemlerle birleşmesi, bu alanı araştırmacılar için verimli hale getirmektedir. Yeni nesillerin yüksek harcamalar gerektiren eğitim masrafları, ...