• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Diş Hekimliği Fakültesi
  • Klinik Bilimler Bölümü
  • Kitap Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Diş Hekimliği Fakültesi
  • Klinik Bilimler Bölümü
  • Kitap Bölümü Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Diş macunları toksik mi?

Tarih

2020

Yazar

Meşeli, Simge
Yanıkoğlu, Funda
Arslantunalı Tağtekin, Dilek

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Meşeli S, Yanıkoğlu F, Arslantunalı Tağtekin D. Diş macunlarının tarihçesi. Arslantunalı Tağtekin D, editör. Diş Macun ve Kremleri. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2020. p.122-7.

Özet

ÖZET MÖ 3000-5000 yıllarında pomza ve küllerden oluşan bir karışım şeklinde kullanılmaya başlanan diş macunlarının içeriğine günümüzde antimikrobiyal etkinlik sağlamak, plak ve çürük oluşumunu önleyici etkiyi artırmak amacıyla çeşitli bileşenler dahil edilmektedir. Son zamanlarda diş macunu içeriğinin toksisitesi merak konusu olmuştur. Bu derlemenin amacı, diş macunu bileşenlerinin oluşturduğu toksik reaksiyonlar üzerine yapılan çalışmaları değerlendirmektir. Araştırmalar, diş macunu içeriğindeki bazı maddelerin sistemik dolaşıma girerek çeşitli organlarda depo edilebildiğini göstermektedir. Diş macunlarına düşük konsantrasyonda eklenen ve çürük önleme, remineralizasyon, ağız kokusunu giderme, beyazlatma gibi pek çok faydası olan bu maddelerin, içme suları, gıdalar, çevre ve diğer kişisel bakım ürünleri yoluyla vücuda alınarak düzeylerinin yükselme ve toksisite gösterme ihtimaline karşı yeterli miktarda kullanarak dikkatli olunmalıdır.
 
ABSTRACT Various ingredients are included in the content of toothpastes, which began to be used as a mixture of pumice and ash between 3000-5000 BC, in order to provide antimicrobial activity and increase antiplaque and anticaries effects. Recently, toxicity of toothpaste content has been a matter of curiosity. The aim of this review is to evaluate researches on toxic reactions caused by toothpaste components. Researches show that some substances in toothpaste content can enter the systemic circulation and be stored in various organs. Attention should be paid to the possibility of increasing the levels and toxicity of these substances, which are added to the toothpastes in low concentrations and have many benefits such as caries prevention, remineralization, bad breath and whitening, by taking them into the body through drinking water, foods, the environment and other personal care products.
 

Kaynak

Diş Macun ve Kremleri

Bağlantı

https://hdl.handle.net/20.500.12780/336

Koleksiyonlar

  • Kitap Bölümü Koleksiyonu [9]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@Kent

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber || Yönerge || Kütüphane || İstanbul Kent Üniversitesi || OAI-PMH ||

İstanbul Kent Üniversitesi, İstanbul, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
İstanbul Kent Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Kent:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.