• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Psikoloji Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Enstitüler
  • Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  • Psikoloji Ana Bilim Dalı
  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Romantik ilişkisi olan kişilerin duygusal yeme düzeylerinin cinsel doyum ve algılanan ilişki kalitesi üzerinden incelenmesi

Thumbnail

View/Open

Tam metin / Full text (1.718Mb)

Date

2021

Author

Uzun, Irmak

Metadata

Show full item record

Citation

Uzun, I. (2021). Romantik ilişkisi olan kişilerin duygusal yeme düzeylerinin cinsel doyum ve algılanan ilişki kalitesi üzerinden incelenmesi. Yayımlanmış yüksek lisans tezi. İstanbul Kent Üniversitesi, İstanbul.

Abstract

Bu çalışmanın amacı, romantik bir ilişki içinde olan kadın ve erkeklerin cinsel doyum ve algıladıkları ilişki kalitesinin duygusal yeme davranışına olan etkisini Türkiye örnekleminde incelemektir. Kadın ve erkeklerden oluşan 20-45 yaş aralığındaki 387 katılımcıyla yapılan çalışmada romantik ilişkisi olan kişilerin cinsel doyumları, algıladıkları ilişki kalitesi ve duygusal yeme davranışı sırasıyla; Golombok Rust Cinsel Doyum Ölçeği (GRISS Kadın ve Erkek), Algılanan Romantik İlişki Kalitesi Ölçeği (ARİKO) ve Duygusal Yeme Ölçeği uygulanarak ölçülmüştür. Ek olarak, katılımcılara sosyo-demografik sorular uygulanmıştır. Araştırma altı hipotez üzerinden yürütülmüştür. Birincisi romantik ilişkisi olan kadın ve erkeklerin cinsel doyumları azaldıkça duygusal yeme davranışlarının ve/veya duygusal yeme eğiliminin artacağıdır. İkinci hipotez; romantik ilişkisi olan kadın ve erkeklerin algıladıkları ilişki kalitesi azaldıkça duygusal yeme davranışlarının ve/veya duygusal yeme eğiliminin artacağıdır. Üçüncü hipotez, romantik ilişkisi olan kişilere cinsiyet üzerinden bakıldığında, duygusal yeme davranışları ve/veya duygusal yeme eğilimleri arasında anlamlı bir fark olacağıdır. Bu bağlamda, bu fark kadınlarda duygusal yeme davranışı ve/veya duygusal yeme eğilimi görülmesinin erkeklere oranla daha sık olduğundan gelmektedir. Dördüncü hipotez; romantik ilişkisi olan kadın ve erkeklerin cinsel doyumları ve algıladıkları ilişki kalitesi arasında doğru orantılı bir ilişki olduğudur. Beşinci hipotez, romantik ilişkilerin flört ve evlilik dönemleri arasında kadın ve erkeklerin duygusal yeme davranışlarında anlamlı bir fark olduğudur. Altıncı hipotez ise romantik ilişki süresinin partnerlerin cinsel doyum ve algılanan ilişki kalitesini etkilediğidir. Bu çalışma ile sebep olan etmenlerin henüz tam olarak bilinmediği duygusal yeme davranışına sebep olan etmenlerden birinin belirlenmesine ve daha önce birlikte ele alınmamış duygusal yeme, cinsel doyum ve algılanan ilişki kalitesi arasındaki ilişkiyle literatüre katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Bu bağlamda üç bileşenin aralarında ve birbiriyle ilişkisi korelasyon analizleri ve literatürdeki araştırmalar dikkate alınarak incelenmiştir. Çalışmalardan elde edilen verilerle yapılan korelasyon analiziyle, romantik ilişkisi olan kadın ve erkeklerin cinsel doyum ve algıladıkları ilişki kalitesi arasında anlamlı bir ilişki olduğu; cinsel doyum arttıkça algılanan ilişki kalitesinin arttığı, bununla beraber algılanan ilişki kalitesinin bileşenlerini oluşturan doyum, adanmışlık, yakınlık, güven, tutku ve aşk boyutlarından en az birindeki artışın cinsel doyumu artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, romantik ilişkisi olan erkeklerin cinsel ilişki sıklığı ve cinsel ilişkiden kaçınma davranışları ile duygusal yeme davranışı arasında; romantik ilişkisi olan kadınların ise cinsel yaşamları, cinsel işlev bozuklukları ve cinsel doyum ile duygusal yeme davranışı arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında ve literatürdeki araştırmalar dikkate alınarak romantik ilişkisi olan kadın ve erkeklerde duygusal yeme, cinsel doyum, algılanan ilişki kalitesi arasındaki olası ilişkiler tartışılmış, bu bulguların kuramsal ve uygulamadaki katkıları değerlendirilerek araştırmanın sınırlılıkları belirtilmiş ve geleceğe yönelik çalışmalar için öneride bulunulmuştur.
 
The aim of this study is to analyse the effects of sexual satisfaction of both genders and their perceived relationship quality on their emotional eating behaviours. The assessments were administered to a sample of 387 participants aged between 20-45 who are in a heterosexual romantic relationship. The participants’ sexual satisfaction was measured by Golombok Rust Inventory of Sexual Satisfaction Scale (female and male forms of the GRISS). The Perceived Romantic Relationship Quality Scale (PRRQS) was used to measure the participants’ perception of the quality of their romantic relationships and the Emotional Eating Scale was used to assess the participants’ emotional eating behaviours. Socio-Demographic information was gathered from a demographic questionnaire created by the researcher. The study is held based on six hypotheses. Firstly; it is assumed that sexual dissatisfaction would lead to an increase in the tendency and/or the behaviour of emotional eating. Secondly, as the perceived quality of romantic relationships decreases, the behaviour and/or the tendency of emotional eating is expected to increase. Taking into consideration that the females’ tendencies of emotional eating and/or behaviours of emotional eating are higher than males’, the third hypothesis suggests that there would be a meaningful statistical relation between emotional eating behaviours and/or the emotional eating tendencies of the participants in accordance with their genders. The fourth hypothesis suggests that there is a linear relationship between sexual satisfaction of both genders and their perceptions of the quality of their relationships. The fifth hypothesis is based on the assumption that there is a statistically significant difference between females’ and males’ emotional eating behaviours in terms of the type of their romantic relationships, meaning being in a relationship (dating) or being married. The sixth hypothesis suggests that the duration of a relationship affects the sexual satisfaction and the perceived quality of relationship among partners. This study not only aims to determine the factors affecting emotional eating behaviours of individuals but also aims to assert a relationship between emotional eating behaviour, sexual satisfaction and perceived quality of a relationship amongst both genders which has never been contextualized in an academic study. Hence, the correlation between these three variables were analysed and examined considering the literature reviews of each. The results of this study showed that there is a significant correlation between emotional eating behaviour, sexual satisfaction and perceived quality of a relationship of individuals. Besides, there is a significant correlation between sexual satisfaction and perceived quality of a relationship of men and women. It was concluded that as sexual satisfaction increases, perceived quality of a relationship increases. Also, an increase in at least one of the components of satisfaction, commitment, intimacy, trust, passion and love which are the components of perceived relationship quality increases sexual satisfaction. In addition, there is a significant correlation between frequency of sexual intercourse and avoidance of sexual intercourse and emotional eating behaviour of men who have a romantic relationship and it has been determined that there is a significant correlation between sexual life, sexual dysfunction and sexual satisfaction of women who have a romantic relationship and emotional eating behaviour. Based on the findings, recommendations for future studies were suggested.
 

URI

https://hdl.handle.net/20.500.12780/423

Collections

  • Yüksek Lisans Tez Koleksiyonu [77]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Instruction | Guide | Contact |

DSpace@Kent

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Guide || Instruction || Library || İstanbul Kent University || OAI-PMH ||

İstanbul Kent University, İstanbul, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
İstanbul Kent University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Kent:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.