• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Dört Faktörlü Yeme Farkındalığı Ölçeği’nin Türkçeye uyarlanması: geçerlik ve güvenirlik çalışması

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (868.1Kb)

Tarih

2023

Yazar

Hamurcu, Pınar
Köse, Gizem
Şahin, İrem Nur
Çelik, Abdullah

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

HAMURCU P, Köse G, Şahin İ, ÇELİK A (2023). Dört Faktörlü Yeme Farkındalığı Ölçeği’nin Türkçeye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi, 8(2), 187 - 198. 10.5336/healthsci.2022-93286

Özet

Amaç: Dört Faktörlü Yeme Farkındalığı Ölçeği (4F-YFÖ), çe- şitli alanlarda yemeye özgü farkındalığı hem tepkisizlik, yargılamama, içsel farkındalık, dışsal farkındalık alt faktörleri ile hem de farkındalı- ğın tutum ve davran ış alanları ile değerlendirmesi nedeniyle dikkat çeken, çok yönlü bir yeme fark ındalığı ölçeğidir. Bu çal ışmada, 4F- YFÖ’nün Türkçeye uyarlanarak, geçerlik ve güvenirliğini ortaya koy- mak amaçlanm ıştır. Gereç ve Yöntemler: Metodolojik ara ştırma tasarımı kullanılan çalışma, 2021-2022 akademik yılında bir vakıf üni- versitesinde 300 katılımcıyla yürütülmüştür. Google Formlar’da yapı- landırılmış bir anket aracılığıyla bilgi formu, 4F-YFÖ ve Yeme Tutumu Testi uygulanmıştır. İstatistiksel değerlendirmede iç tutarlılık katsayısı, faktör analizleri ve korelasyonları incelenmiştir. Bulgular: Pilot çalış- mada, 4F-YFÖ’nün yüksek güvenirli ğe sahip oldu ğu ve ölçekten madde çıkartılmadan geçerlilik analizine uygun olduğu belirlenmiştir. Öncelikle, Kaiser-Meyer-Olkin de ğeri 0,890 ile örneklem büyüklü ğü oldukça yeterli ve Bartlett küresellik testi χ2=2496,114, p<0,001 düze- yinde istatistiksel olarak anlamlı olduğundan, 4F-YFÖ faktör analizi için uygun bulunmuştur. Ardından açıklayıcı faktör analizi 150 katılımcı ile incelenmiş olup, faktör yükleri >0,30 ve öz değerleri >1 ile ortaya çıkan varyansın %57,3’ünü açıklayan 4 faktörlü bir yapı olduğu saptanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi diğer 150 katılımcı ile gerçekleştirilmiş olup, uyum iyiliği indeksleri yakla şık hataların ortalama karekökü=0,013; Karşılaştırmalı Uyum İndeksi=0,981; Uyum İyiliği İndeksi=0,966; Normlaştırılmış Uyum İndeksi=0,948; standartlaştırılmış ortalama ha- taların karekökü=0,081; Düzeltilmiş Uyum İyiliği İndeksi=0,961; χ2/ser- bestlik derecesi=1,021 olarak iyi uyum gösterdi ği belirlenmi ştir. İç tutarlılık analizinde Cronbach alfa katsay ısı 0,933 olarak bulunmuş ve ölçeğin çok yüksek güvenilirlikte oldu ğu bulunmuştur. Sonuç: Yeme farkındalığı, yeme tutumu ve bilincinin geni ş kapsamda incelenmesini sağlayan önemli bir olgudur. Bu çalışmada, yeme farkındalığı düzeyle- rinin belirlenebilmesi için 4F-YFÖ Türkçe formunun genç eri şkinler için geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu gösterilmiştir.
 
Objective: The Four Facet Mindful Eating Scale (FFaMES) is a multi-faceted eating awareness scale that evaluates food- specific awareness in various areas with sub-factors of non-reactance, non-judgment, internal-awareness, external-awareness and also mind- full eating with attitude and awareness areas. The validity and reliabil- ity of FFaMES was aimed. Material and Methods: The study, using a methodological research design, was carried out with 300 participants at a foundation university in 2021-2022 academic year. Sociode- moghrafic questions, FFaMES and Eating Attitude Test were applied on Google Forms. Internal consistency coefficient, factor analyzes and correlations were examined with statistical analyses. Results: In the pilot study FFaMES had high reliability and suitable for validity anal- ysis without removing any items. First, Kaiser-Meyer-Olkin value was 0.890, sample size was well sufficient, and Bartlett sphericity test was statistically significant at the level ofχ2=2496.114, p<0.001 so FFaMES was suitable for factor analysis. Then, explanatory factor analysis was performed with 150 participants of main study, four factor structure re- vealed with factor loads >0.30 and eigenvalues >1, explaining 57.3% of total variance. In confirmatory factor analysis performed with the other 150 participants, the goodness of fit indices of 29-item version were the root mean square error of approximation=0.013; Comparative Fit Index=0.981; Goodness of Fit Index=0.966; Normed Fit Index=0.948; standardized root mean squared residual=0.081; Adjusted Goodness of Fit İndex=0.961; χ2/degree of freedom=1.021. In the in- ternal consistency analysis, Cronbach’s alpha coefficient was found to be 0.933, as high reliability. Conclusion: Mindful eating is an impor- tant phenomenon that provides a wide range of information about eat- ing attitudes and awareness. In this study, it has been shown that the FFaMES Turkish form is a valid and reliable measurement tool to de- termine the mindful eating levels for young adults.
 

Kaynak

Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi

Cilt

8

Sayı

2

Bağlantı

https://www.turkiyeklinikleri.com/article/en-turkish-adaptation-of-the-four-facet-mindful-eating-scale-a-validity-and-reliability-study-102619.html
https://hdl.handle.net/20.500.12780/719

Koleksiyonlar

  • Makale Koleksiyonu [33]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [144]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@Kent

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber || Yönerge || Kütüphane || İstanbul Kent Üniversitesi || OAI-PMH ||

İstanbul Kent Üniversitesi, İstanbul, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
İstanbul Kent Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Kent:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.