Bulk fill kompozitlerin son kullanma tarihinin renk stabilitesine etkisinin değerlendirilmesi
Citation
Erçin Ö, Kopuz D, Korkut B, Tağtekin D, Yanıkoğlu F. Bulk Fill Kompozitlerde Son Kullanma Tarihinin Renk Stabilitesine Etkisinin Değerlendirilmesi. IKUJHS. Mart 2024;3(1):9-17.Abstract
Diş hekimliğinde kullanılan birçok materyalin kimyasal yapısı bozulabilir ve optimum özelliklerini sürdürmek ve raf ömrünü maksimize etmek amacıyla uygun şekilde depolanması gerekmektedir. Çalışmanın amacı, farklı kalınlıklardaki tarihi geçmiş ve geçmemiş bulkfill kompozitlerin renk stabilitelerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir.
Çalışmada iki farklı renkte mikrohibrit bulkfill kompozit kullanılmıştır: SDR-Plus bulkfill, A2 renk (n=150) ve SDR-Plus bulkfill, Universal renk (n=150). Tarihi geçmiş SDR Plus A2, SDR Plus Universal ve tarihi geçmemiş SDR Plus A2, SDR Plus Universal bulkfill kompozitlerden, 2, 3 mm kalınlığında olacak şekilde kompozit diskler hazırlanmıştır (n=25). Hazırlanan örnekler dört farklı renklendirici solüsyondan (kahve, siyah çay, kırmızı şarap ve moringa çayı) ve bir kontrol grubundan (distile su) oluşan 5 alt gruba ayrılmıştır (n=5). İlk ve son renk değerlendirmeleri çapraz polarize filtreyle çekilmiş makro fotoğraflar üzerinden CIEDE2000 formülü kullanılarak yapılmıştır. Veriler istatistiksel olarak 3 yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey HSD çoklu karşılaştırmalar testleri ile incelenmiştir.
Elde edilen sonuçlara göre, tarihi geçmiş kompozitler, tarihi geçmemişlere göre renk değişimi anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p<0,05). 3 mm kalınlığındaki örneklerde, 1 ve 2 mm kalınlığındaki örneklere göre anlamlı düzeyde daha yüksek ∆E00 skorları elde edilmiştir (p<0,05). 1 ve 2 mm kalınlığındaki örneklerin ∆E00 değerleri arasında anlamlı farklılık gözlemlenmemiştir (p≥0,05). A2 renkteki örnekler, universal renktekilerden anlamlı düzeyde daha yüksek ∆E00 değerleri göstermiştir (p<0,05). Renklendirici solüsyonlar açısından, istatistiksel olarak en yüksek ∆E00 değerleri kırmızı şarap için bulunmuş ve bunu sırasıyla kahve, siyah çay ve moringa çayı takip etmiştir. Siyah çay ve moringa çayı arasında 1,2 ve 3 mm’lik örneklerde istatistiksel olarak fark bulunmamıştır (p≥0,05).
Kırmızı şarap kompozit renklenmesi açısından en etkili solüsyon olarak tespit edilmiş ve bunu sırasıyla kahve ve çay takip etmiştir. Bulkfill uygulamalarda tabaka kalınlığı arttıkça, özellikle 3 mm’den az kalınlıkta, bu çalışmada uygulanan renklendiricilerle renklenme düzeyinde artış görülmüştür. İçeriğinde fazla miktarda renk pigmenti bulunan koyu renkli kompozitler, açık renklilere kıyasla daha düşük renk stabilitesi gösterebilirler. The proper storage of many restorative materials
is vital to maintain their optimal properties and
maximize shelf life in dentistry. This study
evaluated the color stability of expired- and
nonexpired-bulk fill composites in different
thicknesses. Two microhybrid bulk fill
composites in different shades were used in this
study: SDR-Plus bulk fill (A2) and SDR-Plus bulk fill (Universal). Composite discs of 1, 2, 3
mm thicknesses were prepared from expired and
nonexpired bulk fill composites. The prepared
samples were divided into 5 subgroups (n = 5)
consisting of four different coloring solutions
(coffee, black tea, red wine and moringa tea) and
a control group (distilled water). Initial and final
color assessments were conducted using macro
photographs with a cross-polarization filter. The
data were statistically analyzed using three-way
ANOVA and Tukey's HSD multiple comparisons
tests. According to the results, expired composites presented significant color changes
compared to nonexpired-composites (p<0.05). 3
mm samples presented significantly higher ∆E00
values than the samples in 1-and 2 mm
thicknesses (p<0.05). No statistical differences
were observed between samples in 1-and 2 mm
thicknesses (p≥0.05). A2 shade group showed
significantly higher ∆E00 values compared to
universal shade group (p<0.05). In terms of
coloring solutions, significantly the highest ∆E00
values were detected for red wine, and it was
followed respectively by coffee, black tea, and
moringa tea. No statistical difference was found
between black tea and moringa tea for the samples
in all thicknesses (p≥0.05). The expiration date of
the restorative material is an extremely important
factor in terms of color stability of composites.
Red wine was determined to be the most effective
solution, followed by coffee and tea, respectively.
In this study, an increase in the level of
discoloration has been observed as the thickness
increases in the bulk-fill composites used. Dark
colored composites with large amounts of color
pigments may have less color stability than light
colored ones.
Source
Istanbul Kent University Journal of Health SciencesVolume
3Issue
1URI
https://dergipark.org.tr/tr/pub/ikujhs/issue/83206/1420062https://hdl.handle.net/20.500.12780/791
Collections
- Makale Koleksiyonu [120]