Makale Koleksiyonu
Recent Submissions
-
Effects of beverages and salads on lipid oxidation and glycation during in vitro meat digestion
(Nature Research, 2025)This study investigates the impact of various beverages and salads on lipid oxidation and the formation of malondialdehyde (MDA), glyoxal (GO), and methylglyoxal (MGO) during in vitro gastrointestinal digestion of beef ... -
Ramazan orucunun yeme farkındalığı, su dengesi ve beslenme durumu üzerine etkisi: Pilot çalışma
(Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, 2024)Amaç: Ramazan orucunun beslenme sıklığı ve besin seçimlerini etkileyerek besin ve sıvı alımlarını değiştirdiği bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı Ramazan orucunun yeme farkındalığı, hidrasyon ve beslenme durumuna etkisinin ... -
The effects of board game-based nutrition education on nutritional behaviors, self-efficacy, and attitudes of primary school children
(Sage Publications, 2025)Background Developing healthy eating habits from childhood through nutrition education is crucial for healthy societies, and game-based educational approaches enhance learning by offering more engaging alternatives to ... -
Effect of plant-based diets on rheumatoid arthritis: A systematic review
(Oxford University Press, 2024)Context Rheumatoid arthritis (RA) is an autoimmune disease that leads to chronic inflammation and joint damage. Various plant-based diets are thought to have effects on RA symptoms and disease activity. Objective Relevant ... -
Effects of fiber or probiotic yogurt supplementation on intestinal barrier integrity in constipation-predominant irritable bowel syndrome
(Galenos Publishing House, 2024)Aims: This study aimed to evaluate the effects of different dietary treatments on intestinal integrity in female subjects aged 19-50 years with a previous diagnosis of constipation predominant irritable bowel syndrome ... -
Akdeniz diyeti ve Batı diyetine uygun öğün modellerinin tiyol-disülfit homeostazı üzerine postprandiyal etkilerinin değerlendirilmesi
(Türkiye Diyestisyenler Derneği, 2024)Amaç: Bu çalışma Akdeniz diyeti (AD) ve Batı diyetine (BD) uygun öğün modellerinin tiyol-disülfit homeostazı üzerine postprandiyal etkilerinin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bireyler ve Yöntem: Çalışma, 19-45 yaş ... -
Vücut ağırlığı denetiminde güncel bir yaklaşım: sezgisel yeme
(Gümüşhane Üniversitesi, 2024)Obezite prevalansı dünya çapında giderek artmaktadır ve obeziteye yönelik birçok farklı tedavi yaklaşımı ileri sürülmüştür. Diyet zihniyetini reddeden, bireyin fizyolojik açlık ve tokluk sinyallerine göre beslenmesini ... -
Akdeniz diyet bileşenlerinin bilişsel sağlık üzerine etkisi
(Türkiye Diyestisyenler Derneği, 2024)Bilişsel sağlık sorunları hem birey hem de toplum için önemli bir yüktür ve değişen dünya koşulları ile birlikte bu sorunların yıllar içerisinde giderek artması beklenmektedir. Bu nedenle bilişsel sağlığın korunması, ... -
The relationship of hedonic hunger and night-eating symptoms with difficulties in emotion regulation in young adults
(Wiley-Hindawi, 2023)Purpose. Tis study aimed to examine the association between hedonic hunger and night-eating syndrome (NES) with difculties in emotion regulation (DER) among young adults. Design and Methods. Tis cross-sectional, descriptive ... -
Effect of aerobic exercise and time-restricted feedingon metabolic markers and circadian rhythm in mice fedwith the high-fat diet
(Wiley, 2023)Scope Diet and exercise are significant players in obesity and metabolic diseases. Time-restricted feeding (tRF) has been shown to improve metabolic responses by regulating circadian clocks but whether it acts synergically ... -
Evaluation of aflatoxins occurrence and exposure in cereal-based baby foods: an update review
(Springer, 2024)Purpose of Review: The first stages of human life, which include the fetal period, infancy, and early childhood, are the most critical for human growth and development. This is the most vulnerable phase to health challenges ... -
Gender-affirming nutrition: An overview of eating disorders in the transgender population
(Springer, 2023)Purpose of Review: Transgender individuals are vulnerable to many nutrition-related conditions, especially eating disorders due to gender dysphoria. This review aims to summarize the current literature on eating disorders ... -
Dört Faktörlü Yeme Farkındalığı Ölçeği’nin Türkçeye uyarlanması: geçerlik ve güvenirlik çalışması
(Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2023)Amaç: Dört Faktörlü Yeme Farkındalığı Ölçeği (4F-YFÖ), çe- şitli alanlarda yemeye özgü farkındalığı hem tepkisizlik, yargılamama, içsel farkındalık, dışsal farkındalık alt faktörleri ile hem de farkındalı- ğın tutum ve ... -
Düzenli egzersiz yapan üniversite öğrencilerinde kaslı olma dürtüsü, kaslılık odaklı yeme davranışı ve egzersiz bağımlılığı ile beden algısı, yeme bozukluğu riski ve fiziksel aktivite düzeyi ilişkisi: tanımlayıcı araştırma
(Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2023)Amaç: Bu çalışmanın amacı, düzenli egzersiz yapan üniversite öğrencilerinin kaslı olma dürtüsü, kaslılık odaklı yeme davranışı ve eg- zersiz bağımlılığı ile beden algısı, yeme bozukluğu riski ve fiziksel ak- tivite düzeyi ... -
Otizm spektrum bozukluğu tanısı olan çocuklarda yeme davranışı, obezite durumu ve ailelerin beslenme konusunda yaşadıkları sorunlar
(Kılıçhan Bayar, 2022)Amaç: Bu çalışmada otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanılı çocukların yeme davranışlarının tespiti, yaşa göre vücut ağırlıklarının değerlendirilmesi ve ailelerin çocuğun beslenmesi konusunda yaşadıkları sorunların ... -
Yeme davranışı, yeme bozukluğu ve ortoreksiya nervoza yordayıcıları olarak sosyal medya bağımlılığı ve kullanım amaçları: genç yetişkinler üzerine bir çalışma
(Galenos Yayınevi, 2023)Amaç: Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinde yeme davranışı, yeme bozukluğu riski, ortoreksiya nervoza eğilimi yordayıcıları olarak, sosyal medya bağımlılığı ve sosyal medyanın kullanım amaçlarının incelenmesi hedeflenmiştir. ... -
Bacillus clausii for gastrointestinal disorders: A narrative literature review
(Springer, 2022)The gut microbiota is intrinsically linked to human health; disturbances in microbial homeostasis are implicated in both intestinal and extraintestinal disorders. Probiotics are "live microorganisms that, when administered ... -
Investigating bioaccessibility of advanced glycation product precursors in gluten-free foods using in vitro gastrointestinal system
(MDPI, 2023)Background and Objectives: Gluten-free products have been produced as part of medical therapy and have gained popularity among individuals seeking weight loss or healthier dietary options. Assessing the potential risks ... -
The effect of teff seed on hematological findings and anthropometric measurements
(Jamma University, 2022)BACKGROUND: The low incidence of diseases such as celiac, anemia, osteoporosis, and obesity in Ethiopia has aroused interest in the study of teff. The primary objective of this study was to determine the effect of regular ... -
Achieving health through diet: a joint event of the Sabri Ulker Foundation and The Nutrition Society of UK and Ireland, May 2022
(Cambridge University Press, 2023)Optimum nutrition plays a major role in the achievement and maintenance of good health. The Nutrition Society of the UK and Ireland and the Sabri ulker Foundation, a charity based in Turkiye and focused on improving public ...