Diyet türleri
Künye
Toprak, Muhammet Sait, Diyet Türleri, Beslenme Biyokimyası, 387-406s. Ankara, 2024.Özet
Sağlıklı bir diyet, aşırı alım olmaksızın enerjik ve fizyolojik ihtiyaçları desteklemek için makro
besin öğelerinin uygun oranlarda tüketildiği, aynı zamanda vücudun fizyolojik ihtiyaçlarını
karşılamak için yeterli mikro besin öğeleri ve hidrasyonun da sağlandığı bir diyettir. Makro
besinler (karbohidratlar, proteinler ve yağlar), günlük işlevsellikte gerekli olan hücresel süreçler için ihtiyaç duyulan enerjiyi sağlar. Normal büyüme, gelişme, metabolizma ve fizyolojik
işleyiş için mikro besinlere (vitaminler ve mineraller) nispeten küçük miktarlarda ihtiyaç duyulmaktadır.1
Sağlıklı beslenme şekilleri genel olarak bitki bazlı gıdalar, taze meyve ve sebzeler, antioksidanlar, soya, kabuklu yemişler ve omega-3 yağ asitleri kaynakları gibi sağlığı destekleyen gıdalar
bakımından zengin, doymuş yağlar ve trans yağlar, hayvansal kaynaklı proteinler ve ilave/rafine şekerler bakımından düşük gıdalar olarak tanımlanabilir. Geleneksel Akdeniz ve Asya
diyetlerinde olduğu gibi, bu gibi modeller dünyanın belirli bölgelerinde doğal olarak ortaya
çıkmakta ve yerel/bölgesel geleneklere ve gıda kaynaklarına dayanmaktadır. Sağlıklı beslenme modelleri, bazı ortak özellikleri paylaşan besin alımı ve müteakip sağlık ölçümleri veya
sonuçları üzerine yapılan çalışmalara dayanarak da geliştirilmiştir.