Arjinin ve Pro-Arjin teknolojisi - İlbeyli Çetintaş, Doğa; Sepet, Elif (My University, 2021)
Diş çürükleri, diş sert dokularının karyojenik mikroorganizmalar tarafından yıkımıyla gerçekleşen patolojik bir süreçtir. Dental biyofilmdeki amonyak üreten bakteri topluluğu asidik koşullara karşı koruma sağlamakta ve diş sağlığıyla güçlü bir ilişki göstermektedir. İn vitro ve klinik araştırmalar dental biyofilmde alkali üretiminin diş çürüğünün önlenmesi için etkili olabileceğini göstermektedir. Tükürüğün doğal bir komponenti olan arjininin bakteriyel enzimlerle parçalanmasıyla oluşan amonyak dental biyofilm pH’sını arttırmakta; bu da diş çürüğünün önlenmesi için son derece önem taşımaktadır. Bu derlemenin amacı; arjininin yıkımıyla dental biyofilmdeki değişimleri belirtmek, arjinini yıkan enzimlerin ağız ortamındaki düzeylerinin, çürük risk faktörlerini belirlemedeki önemini vurgulamak ve arjininin günümüz diş hekimliğinde oral hijyen uygulamalarındaki yerini anlatmaktır.
Keywords: Arjinin; Arjinin deaminaz sistem; Pro-Arjin teknolojisi