Toplum eczacılarının hizmet içi eğitime yaklaşımlarının etik analizi: Gelecekte eczacılık hizmet içi eğitiminin nasıl olmasını hayal ediyoruz - Göze, İsmihan; Altun, Ahmet (İstanbul Kent Üniversitesi, 2024)
Toplum eczaneleri, ilaç ihtiyacını karşılayan sağlık birimleri olmanın ötesinde, sağlıkla ilgili endişeleri olanlar, bilgi ve güvenilir tavsiyeye ihtiyaç duyanlar için sağlık sistemiyle ilk temas noktasıdır. Bu bağlamda eczacıların sağlık, bilişim, afet yönetimi, değişen mevzuatlar, yönetmelikler anlamında yeterli donanıma sahip olması gereklidir ve bu sürekli eğitimlerle sağlanabilir. Bu araştırma eğitime eczacıların ilgi düzeylerini irdelemek amacıyla planlanmıştır. Araştırmada, eczacıların güncel konularda hazırlanan eğitimlere katılmak istedikleri, ilgi duydukları, ancak eczanelerinden ayrılamamaları ve zamansızlık nedeni ile katılamadıkları belirlendi. Eğitim konularının güncel olması ve eğitimin internet üzerinden ya da tercihen yüzyüze yapılmasının faydalı olacağı belirlendi. Basılı yayınların ilgi çektiği ve tercih edildiği periyodik yayın sayısını artırmanın katkı sağlayacağı izlendi. Eğitimler sırasında ve sonunda sınav ve sertifikalandırmanın eğitimlere katılmayı teşvik edeceği yönünde görüş oluştu.

Community pharmacies are still the first point of contact with the health system for those who have health concerns or need information and reliable advice, beyond being the health units that meet their medication needs. In this context, pharmacists must be adequately equipped in terms of health, informatics, disaster management, changing legislation and regulations, and this can only be achieved through continuous training. This research was planned to examine the level of interest of pharmacists in education. it was determined that pharmacists wanted to participate in the trainings prepared on current issues, but they were not able to attend due to lack of time and not leaving their pharmacies. It was determined that it would be beneficial to keep the training subjects up-to-date and to conduct the training over the internet or preferably face-to-face. It has been observed that increasing the number of periodicals in which printed publications attract attention and are preferred will contribute. There was an opinion that examination and certification during and at the end of the trainings would encourage participation in the trainings.
An ethical analysis of community pharmacists' perspectives on in-service training: We envision what pharmacy in-service training will look like in the future
Keywords: Eczacılar; Hizmet İçi Eğitim; Pharmacists; In Service Education