Bir finansman yöntemi olarak hazırlık dönemi faizi - Pehlivanoğlu, Murat Can (Aristo Yayınevi, 2023)
Şirkete sermaye payı olarak temin edilen malvarlığı kişilerce getiri elde etmek amacıyla ayrılmış malvarlığı değerlerinden oluşmakta1 , bu bakımdan bir şirketin sermayesi çoğu zaman gerçek veya tüzel kişilerin tasarruflarından meydana gelmektedir. Hal böyle olunca, tasarrufların başka yatırım imkanlarında değerlendirilmesi yerine bir şirkete sermaye olarak temin edilmesinin kişiler açısından tercih edilirliğini artıracak teşvik unsurlarının varlığı önem taşımaktadır. Bu çerçevede, kişileri bir anonim şirkette pay sahibi olmaya yönlendiren mali unsurların kâr payı hakkı ve ileride paylarını daha yüksek bir değerden üçüncü kişilere devir olanağı olduğu bilinmektedir2 . Ancak halka açık olmayan (kapalı) anonim şirketlerde payların tedavül imkanının kısıtlı olması kâr payı hakkının ve bu hakla sıkı bağlantı içerisindeki bir malvarlığı hakkı olan hazırlık dönemi faizinin önemini artırmaktadır.