Küresel Medya ve Siyaset İletişimi Bağlamında Liderlik Yaratımı: Jacinda Ardern Üzerine Kısa Bir İnceleme - Ceyhan, Ahmet İlkay (Gaziantep Üniversitesi, 2021)
Öz:Ekonomi ve iletişim sistemlerinin küreselleşerek, ulus devletlerin ötesine geçilmesi tüketici pozisyonundakivatandaşları politikaya katılmaya teşvik etmektedir. Küresel bir iletişim sistemi olan internet vasıtasıylabireylerin demokratik toplumun bir parçası olması ve siyasal iletişimin güçlenmesi mümkün olmaktadır. Buçalışma bilhassa, Manuel Castells’in bilgi toplumu, iletişim ve küreselleşme arasındaki ilişkiyi aydınlatançalışmaları referans alınarak, dijital ağların giderek güçlenmesi ve medyanın çeşitlenmesi sonucunda siyasetinde gitgide daha fazla medya ortamında gerçekleştirilmeye başlanması ve buna bağlı olarak liderliğinkişiselleşerek, partilerden ziyade liderlerin ön plana çıkmaya başlaması üzerine kurulmuştur. Artıkpolitikacıların milyonlarca insanla rahatlıkla ve anlık olarak iletişime geçebildiğini söyleyebiliyoruz. Bunuyaparken büyük mitingler düzenlemek ve masraf etmek zorunda değildirler. Bunun yerine, politikacıların ağtoplumunun dinamiklerini anlayarak, sosyal medyayı ve internetle gelen diğer iletişim araçlarını iyikullanabiliyor olmaları gerekmektedir.Bu bağlamda çalışmanın odak noktası, siyasi iletişim kampanyalarınınküresel iletişim sistemleri ile olan ilişkisini anlamlandırmaya çalışmaktadır. Bu çalışmanın amacı küreselmedya ve özellikle internet ile siyasal iletişimin nasıl çalıştığını daha geniş ekonomik, sosyal ve politikkonuların ışığında eleştirel bir bakış açısı ile anlamaya çalışmaktır. Makalede, küresel siyasal iletişimde sondönemde ön plana çıkan Yeni Zelanda’nın Başbakanı Jacinda Ardern, örnek bir lider olarak sunulacaktır.Sonuç kısmında, siyasi liderlerin, küresel çağda kendilerini toplumlara ispatlayabilen ve sanal gerçeklikle başaçıkabilen, yetenekli, özgüvenli, başkalarının farklılıklarına saygı gösteren ve mükemmeliyetçi kişiler olmasıgerektiği vurgulanmaktadır.