Bebekler için yüzdürme aktivitesi: Gözlemsel bir çalışma - Karadağ, Özge Eda; Azak, Merve; Gözen, Duygu (İstanbul Kent Üniversitesi, 2023)
Araştırma, yüzdürmenin bebeklerin fizyolojik parametrelerine etkisini gözlemlemek amacıyla gözlemsel olarak gerçekleştirildi. Araştırma verileri Kasım-Aralık 2019 tarihleri arasında özel bir bebek spa ve masaj merkezinde toplandı. Örneklem seçim kriterlerine uyan 32 bebek araştırma grubuna alındı. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacılar tarafından oluşturulan Bilgi Formu, Gözlem Formu, Pulse Oksimerte Cihazı ve Steteskop kullanıldı. Analizlerin uygulanmasında SPSS 21 kullanıldı. Verilerin normal dağılıma uygunluğunun araştırılmasında Shapiro Wilk, normal dağılıma uygunluk gösteren değişkenler için Bağımsız t testi, normal dağılmayanlarda ise Wilcoxon Sıra Testi kullanıldı. Araştırmaya katılan bebeklerin yaş ortalaması 3.97 ± 1.23 ay idi. Bebeklerin şu anda ki kilo ortalaması 6469.69 g, şu anda ki boy ortalaması 61.94 ± 5.13 cm idi. Bebeklerin yüzdürme öncesi ve sonrası fizyolojik parametreleri karşılaştırıldığında, yüzdürme sonrası kalp tepe atımı (p<.001), oksijen saturasyonunun (p<.001) ve bağırsak seslerinin (p<.001) artış gösterdiği belirlendi. Yüzdürme bebeklerin bağırsak hareketliliğinin sağlanmasında faydalıdır. Ayrıca fizyolojik parametreler üzerinde olumsuz bir etkisi bulunmamaktadır.

The research was conducted observationally to determine the effect of the floating activity on physiological parameters of infants. Research data were collected in a private baby spa center between November and December 2019. Thirtytwo infants who met the sample selection criteria were included in the research group. Information Form, Observation Form, Pulse Oximerte Device and Stethoscope were used to collect the research data. Data were analyzed SPSS 21 The normality of the data distribution was analyzed Shapiro Wilk test. Independent t test was used for normally distributed datas. For not normally distributed datas were evaluated with Wilcoxon tests. The mean age of the infants was 3.97 ± 1.23 months. The infants mean weigth was 6469.69 g, and the height was 61.94± 5.13 cm. When the physiological parameters of the infants before and after swimming were compared, it was determined that heart rate (p<.001), oxygen saturation (p<.001) and bowel sounds (p<.001) increased after swimming. Flotation is beneficial in maintaining intestinal motility of infants. In addition, it does not have a negative effect on physiological parameters.
Floating activity for infants: An observational study
Keywords: yüzdürme; yenidoğan; pediatri hemşireliği; bebek spa; flotation; newborn; pediatric nursing; baby spa