Yeni medya ortamlarındaki devlet temelli stratejik iletişim sürecinin analizi: Covid-19 salgını sürecinde Türkiye’nin sosyal medyadaki sağlık ve stratejik iletişiminin incelenmesi - Ceyhan, Ahmet İlkay; Kaynak, Elif Çağlı; Sabırcan, Figen; Arısoy Gedik, Cansu; Pirol, Melisa (İstanbul Kent Üniversitesi, 2022)
Çağdaş toplumlarda, sağlığı etkileyen unsurlara bakıldığında toplumsal sağlık politikaları kadar iletişim ve onun ayrılmaz bir parçası olan sosyal medyanın önemi yadsınamaz. COVID-19 küresel krizi sürecinde sosyal medya platformlarından devlet kurumları ve yetkililerinin paylaştığı sağlıkla ilgili iletiler, önem taşımaktadır. Bu çerçevede araştırmanın temel amacı, COVID-19 salgını boyunca Türkiye Cumhuriyeti devlet kurumları, yerel yönetimler ve bu birimlerin başında görev yapmakta olan kişilerin sosyal medya kullanımları içerisinde Twitter hesaplarının stratejik iletişim yapılarını tespit etmek ve mevcut bir kriz durumunda bu krizle mücadele kapsamında bilgi kirliliğinin önlenebilmesi için iletişim ve sosyal medya stratejilerini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda toplumu bilgilendirmekle görevli olan Cumhurbaşkanlığı, Sağlık ve İçişleri Bakanlıkları, İstanbul, Ankara ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri’nin resmi Twitter paylaşımları ve ilgili bakanlar ve belediye başkanlarının kişisel Twitter paylaşımları, nicel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Adı geçen sosyal medya hesapları, devlet kurumlarının krizi ele alma biçimleri, sağlık görevlileri hakkındaki paylaşımları, paydaşlar nezdindeki paylaşımları doğrultusunda söylem analizi yoluyla ele alınmıştır. Ardından COVID-19 salgını sürecinde, yapılan paylaşımların devlet kurumlarının söylemlerine yansıyıp-yansımadığının ve genel kamuoyunun bu söylemleri ne ölçüde ve hangi kanallardan takip ettiğinin tespit edilmesi için araştırma şirketi IPSOS tarafından Türkiye’de NUTS1 12 bölgede 15-64 yaş arasında 1200 kişi ile bir anket çalışması yapılmıştır. Sonuç olarak özellikle kriz dönemlerinde, var olan veriyi enformasyona, sonrasında bilgiye ve en nihayetinde bilinçli bir toplumsal eyleme dönüştüren devlet temelli iletişim sürecinde resmî kurumların, COVID-19 salgınını önlemek adına bilinçli eylemlerde bulunan bireylere ihtiyaç duyduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra devlet temelli iletişim sürecinin sağlanması için tercih edilecek sosyal medya platformunun bilgiyi duyurmak, toplumsal davranış ve düşünceleri gözlemlemek, söylentileri kontrol ederek ortadan kaldırmak, toplumla iş birliğini kolaylaştırmak ve sosyal uyumu inşa ederek kaynak akışını sağlamak açısından büyük önem taşıdığı anlaşılmıştır

Considering the factors affecting health in contemporary societies, the importance of communication and social media, which is an integral part of communicating as well as social health policies is undeniable. During the COVID-19 global crisis, health-related messages shared by government agencies and administors from social media platforms gained importance. In this context, the main purpose of the research is to determine the strategic communication structures of the Twitter accounts within the social media usage of state institutions, local governments and those working at the head of these units during the COVID-19 epidemic, and to reveal communication and social media strategies prevent information pollution within the scope of combating an existing crisis. For this purpose, the official Twitter posts of the Presidency, the Ministries of Health and Interior, İstanbul, Ankara and İzmir Metropolitan Municipalities, which are responsible for informing the society, and the personal Twitter posts of the relevant ministers and mayors were analyzed by quantitative analysis method. Discourse analysis was carried out in line with the aforementioned social media accounts, the way government institutions handled the crisis, their posts about health officials, and their shares with stakeholders. Then, during the COVID-19 epidemic, a survey was conducted with 1200 people aged 15-64 in NUTS1 12 regions in Turkey by the research company IPSOS, to determine whether the posts made are reflected in the discourses of state institutions and to what extent and through which channels the general public follows these discourses. As a result, in the state-based communication process, that transforms existing data into information, then into knowledge, and finally into a conscious social action, especially in times of crisis, official institutions need individuals who take conscious actions in order to prevent the COVID-19 epidemic. In addition, the social media platform that will be prefered to provide the state-based communication process is of great importance in terms of announcing information, observing social behavior and thoughts, controlling and eliminating rumors, facilitating cooperation with the society and ensuring the flow of resources by building social harmony.
Analysis of the state-based strategic communication process in new media environments: investigatıon of health and strategic communicatıon in social media in Turkey during the Covid-19 epidemic
Keywords: Stratejik iletişim; Twitter; Covid-19; Sosyal medya; Sağlık; Strategic communication; Twitter; Covid-19; Social media; Health