Diş macunları toksik mi? - Meşeli, Simge; Yanıkoğlu, Funda; Arslantunalı Tağtekin, Dilek (Türkiye Klinikleri, 2020)
ÖZET MÖ 3000-5000 yıllarında pomza ve küllerden oluşan bir karışım şeklinde kullanılmaya başlanan diş macunlarının içeriğine günümüzde antimikrobiyal etkinlik sağlamak, plak ve çürük oluşumunu önleyici etkiyi artırmak amacıyla çeşitli bileşenler dahil edilmektedir. Son zamanlarda diş macunu içeriğinin toksisitesi merak konusu olmuştur. Bu derlemenin amacı, diş macunu bileşenlerinin oluşturduğu toksik reaksiyonlar üzerine yapılan çalışmaları değerlendirmektir. Araştırmalar, diş macunu içeriğindeki bazı maddelerin sistemik dolaşıma girerek çeşitli organlarda depo edilebildiğini göstermektedir. Diş macunlarına düşük konsantrasyonda eklenen ve çürük önleme, remineralizasyon, ağız kokusunu giderme, beyazlatma gibi pek çok faydası olan bu maddelerin, içme suları, gıdalar, çevre ve diğer kişisel bakım ürünleri yoluyla vücuda alınarak düzeylerinin yükselme ve toksisite gösterme ihtimaline karşı yeterli miktarda kullanarak dikkatli olunmalıdır.

ABSTRACT Various ingredients are included in the content of toothpastes, which began to be used as a mixture of pumice and ash between 3000-5000 BC, in order to provide antimicrobial activity and increase antiplaque and anticaries effects. Recently, toxicity of toothpaste content has been a matter of curiosity. The aim of this review is to evaluate researches on toxic reactions caused by toothpaste components. Researches show that some substances in toothpaste content can enter the systemic circulation and be stored in various organs. Attention should be paid to the possibility of increasing the levels and toxicity of these substances, which are added to the toothpastes in low concentrations and have many benefits such as caries prevention, remineralization, bad breath and whitening, by taking them into the body through drinking water, foods, the environment and other personal care products.
Are Toothpastes Toxic?
Keywords: Dişmacunu; Zehirlilik; Florürler; Toothpastes; Toxicity; Fluorides