Deniz ticareti sigortaları ve dünya ticareti açısından önemleri - Biren, Berk Can (İstanbul Kent Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2020)
Günümüz dünyasında dünya üzerindeki ticaretinin konusunu oluşturan ürünlerin çok büyük bir kısmı deniz yolu vasıtasıyla taşınmakta ve ilgilerine ulaşmaktadır. Ancak başta denizin kendine has yapısı ve barındırdığı doğal tehlikeler olmak üzere, deniz taşımacılığı sürecine dahil olan tacirler gerçekleşmesi halinde kendilerini iflas ettirebilecek çok büyük risklerle karşı karşıya kalmaktadırlar. Dolayısıyla ticaretin sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde ilerleyebilmesi bakımından gerek taşımayı gerçekleştiren kişiler, gerekse de taşınan yüklerin ilgilileri deniz taşımasında karşılaşacakları risklere karşı güvenceye ihtiyaç duymaktadır ve deniz sigortaları ile bu ihtiyaç sağlanmaktadır. Bu çalışmada oynadığı bu rol ile büyük öneme sahip olan deniz sigortaları ortaya çıkışı, tarihçesi, mevcut uygulamaları ve sağladığı teminatlar ele alınmıştır. Kimlere ve hangi rizikolara teminat sağladığı üzerinden yapılan değerlendirmeler ile deniz sigortalarının ticaret hayatı önemi açısından konumu açıklanmaya çalışılmıştır.

In today’s world most of the commodities that consist the subject of the trade on globe is being carried and delivered via sea transportation. However, especially due to the specific nature of the sea and the natural perils, merchants that get involved with the maritime trade face very big risks that may led them to bankruptcy. Therefore, in order for this trade to continue effective and be sustainable, interests of both the commodities that are being carried and the interest of the carriers need security against the risks that they may face during sea transportation and marine insurances provide such security. On this paper emergence, history, current applications and the indemnities that are provided by marine insurances are discussed in order to have a better scope of their importance. By reviewing whom and against which risks the indemnities are provided, importance of marine insurances on world trade has is explained.
Keywords: Deniz ticareti; Deniz taşımacılığı; Sigorta; Riziko; Teminat; Marina trade; Maritime transportation; Insurance; Risk ındemnity