Çocukluk çağında yaşanan travma yaşantılarının evlilik doyumu üzerindeki etkisi: Erken dönem uyum bozucu şemaların aracı rolü - Ekşi, Hazal (İstanbul Kent Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Araştırmanın amacı, çocukluk çağında travma yaşamış kişilerde, bu travmanın yetişkinlik döneminde evlilik doyumu üzerindeki etkisi ve erken dönem uyum bozucu şemaların aracı rolünün olup olmadığını incelemektir. Yapılan araştırmaya Türkiye’nin farklı illerinde yaşayan evli heteroseksüel kadın ve erkekler katılmıştır. Toplam katılan kişi sayısı 304 olmakla beraber, 180’i (%59,2) kadın, 124’i (%40,8) ise erkeklerden oluşmaktadır. Araştırmada, 23 - 69 yaş arası gönüllü yetişkinlerden, Bilgilendirilmiş Onam Formunu onaylamaları istenmiştir. Araştırmanın devamında ise Sosyodemografik Veri Formu, Çocukluk Çağı Olumsuz Yaşantılar Ölçeği, Young Şema Ölçeği Kısa Form-3 ve Golombok-Rust Evlilik Durumu Envanterini çözmeleri istenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizinde ise SPSS.22 (Statistical Package of Social Sciences) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; çocukluk çağı travma yaşantılarının evlilik doyumu üzerine direkt, YŞÖ ve ÜBO-30 üzerinden dolaylı olarak etki etmektedir.

The aim of this study is to examine how childhood trauma affects marital satisfaction on adulthood and whether early maladaptive schemas have an mediator role or not. The participants of the research are married heterosexual men and women living in different provinces of Turkey. Total number of participants is 304, and it consists of 180 women (59,2%) and 124 men (40,8%). In the research, volunteers between the ages of 23 and 69 were asked to approve the Informed Consent Form. Afterwards, they were asked to respond to Socio-demographic Data Sheet, Adverse Childhood Experiences Scale, Young Schema Questionnaire-Short Form 3 and Golombok-Rust Inventory of Marital State. Also, SPSS.22 (Statistical Package of Social Sciences) was used in the analysis of the data obtained as a result of the research. According to research results, childhood trauma has a direct impact on marital satisfaction, and indirect impact on YSQ and MCQ-30.
Keywords: Travma; Şema; Evlilik doyumu; Trauma; Schema; Marital satisfaction