Hemşirelik öğrencileri ve akademisyenlerin Yapay zekaya yönelik algı ve tutumları: Karma yöntemli bir çalışma - Paklacı Yormaz, Elif; Kaya Aydoğdu, Elif; Ören, Besey (İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, 2025)
Yapay zekâ (YZ), insan-özgü bilişsel işlevleri taklit eden algoritma ve veri güdümlü modeller bütünüdür; sağlıkta görüntü analizi, karar desteği, iş akışı otomasyonu, öngörücü risk katmanlama ve robotik yardım gibi alanlarda hızla yaygınlaşmaktadır. Hemşirelikte standartlaştırılabilir/ölçüm-yoğun görevlerde verimlilik ve kaliteyi artırma potansiyeli taşırken, etik-politik sonuçlar, veri koruma ve rol sınırları açısından yeni gereksinimler doğurmaktadır. Öğrenciler ve akademik personelin birlikte ele alındığı ampirik kanıt görece yetersizdir. Bu çalışma, lisans/lisansüstü hemşirelik öğrencileri ve akademisyenlerin YZ’ye ilişkin algı ve tutumlarını haritalamayı; YZ deneyimi, öz değerlendirilen teknolojik yatkınlık ve günlük internet kullanımı gibi öngörücüleri sınamayı; nicel örüntüleri nitel gerekçelerle açıklamayı amaçlamaktadır.
Keywords: Yapay zeka; Tutumlar; Hemşirelik eğitimi