Bilişsel duygu düzenleme stratejileri ile depresyon ve psikolojik yardım almaya ilişkin tutumlar arasındaki ilişkilerin incelenmesi - Ötünçtemur, Aycan; Çam Kahraman, Fatma (İstanbul Kent Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmanın amacı bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin depresyon ve psikolojik yardım almaya yönelik tutumlara göre nasıl farklılaştığını araştırmaktır. Çalışmaya 18-50 yaş arasında olan 148’i kadın, 84’ü erkek olmak üzere toplamda 232 kişi katılmıştır. Katılımcılara Bilişsel Duygu Düzenleme Ölçeği, Beck Depresyon Envanteri ve Psikolojik Yardım Almaya İlişkin Tutum Ölçeği- Kısa Formu verilmiştir. Veriler Mann Whitney- U ve Spearmann Korelasyon Analizi ile değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre depresyon ile ruminasyon, felaketleştirme, kendini suçlama, diğerlerini suçlama ve kabul stratejileri arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Psikolojik yardım almaya yönelik tutumlar ile ruminasyon, plana tekrar odaklanma ve olayın değerini azaltma stratejileri arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Ayrıca bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin yaş, cinsiyet ve psikolojik yardım alma deneyimine göre nasıl farklılaştığına da bakılmıştır. Depresif belirtilerin, psikolojik yardım alma tutumlarının ve psikolojik yardım almış olmanın hangi bilişsel duygu düzenleme stratejilerinin daha sık kullanımı üzerinde özelleştiğini bilmek tedavi sürecine ışık tutacaktır.

The aim of this study is to investigate how cognitive emotion regulation strategies differ according to depression and attitudes towards seeking psychological help. A total of 232 people, 148 females and 84 males, between the ages of 18-50, participated in the study. Participants were given the Cognitive Emotion Regulation Scale, Beck Depression Inventory, and the Attitude Scale towards Seeking Psychological Help Short Form. The data were evaluated using Mann Whitney-U and Spearmann Correlation Analysis. According to the findings, positive significant relationships were found between depression and rumination, disaster, self-blame, blaming others and acceptance strategies. Significant relationships were found between attitudes towards seeking psychological help and rumination, refocusing on the plan, and strategies to reduce the value of the event. It was also examined how cognitive emotion regulation strategies differ according to age, gender, and experience of seeking psychological help. Knowing that depressive symptoms, psychological help seeking attitudes and psychological help are specialized on which cognitive emotion regulation strategies are used more frequently will shed light on the treatment process.
Investigation of the relationships between cognitive emotion regulation strategies and depression and attitudes towards seeking psychological help
Keywords: bilişsel duygu düzenleme; bilişsel duygu düzenleme stratejileri; depresyon; psikolojik yardım almaya ilişkin tutumlar; psikolojik yardım almak; cognitive emotion regulation; cognitive emotion regulation strategies; depression; attitudes toward seeking psychological help; get psychological help