Evli kadınların cinsel benlik şemaları ile cinsel işlev düzeyleri arasındaki ilişki - Uzunoğlu, Sena (İstanbul Kent Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmanın amacı evli kadınların cinsel benlik şemaları ile cinsel işlev düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma, yaşları 18-50 arasında değişen 394 evli kadın katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma ilişkisel tarama modeline uygun olarak incelenmiştir. Veri toplama aracı olarak Cinsel Benlik Şema Ölçeği, Kadın Cinsel İşlev Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan sosyo-demografik bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Korelasyon Analizi ve Hiyerarşik Çoklu Regresyon Analizi kullanılmıştır. Bu araştırmanın sonucunda Cinsel Benlik Şeması toplam puanı ile Kadın Cinsel İşlev toplam puanı arasında negatif yönde anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Ayrıca yapılan regresyon analizleri sonucunda, Cinsel Benlik Şeması Ölçeği ile tespit edilen cinsel benlik algılarının Kadınların Cinsel İşlevlerinin yordayıcısı olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmadan elde edilen bulgular, çalışmanın sonuçları ilgili literatür çerçevesinde tartışılmış ve gelecek çalışmalar için öneriler verilmiştir.

The aim of this study is to examine the relationship between Sexual Self-Schemas and Sexual Function levels of married women. The study was carried out with 394 married female participants aged between 18-50. The research was examined in accordance with the Correlational Survey Model. Sexual Self-Schema Scale, Female Sexual Function Index and Sociodemographic Variables Questionnaire which prepared by the researcher, used as data collection tools. One-way Analysis of Variance (One-way ANOVA), Correlation Studies and Hierarchical Multiple Regression Analysis were used in the analysis of the data. As a result of this research, it was seen that there was a negative relationship in a significant way between total score of both the Sexual Self-Schema and the Female Sexual Function. Additionally, as a result of the regression analysis, it was found that the Sexual Self-Perception determined by Sexual Self-Schema Perception has been found to be a predictor of women's sexual functions. The findings obtained from this research, the results of the study were discussed within the framework of the relevant literature and suggestions are given for future studies.
Keywords: Cinsel benlik şema; Cinsel işlev; Cinsel işlev bozukluğu; Sexual self-schema; Sexual function; Sexual dysfunction