Hiperbarik oksijen tedavisinde hemşirelik: Görevler ve zorluklar - Çalık, Mehmet (Hitit Üniversitesi, 2025)
Hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT), yüksek basınç altında saf oksijen verilerek vücuttaki oksijen seviyelerinin artırılmasını sağlayan etkili bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi, özellikle yara iyileşmesi, karbonmonoksit zehirlenmesi, kronik yaralar, nörolojik hasarlar ve bazı akciğer hastalıklarının tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. HBOT, vücuttaki oksijenin hücresel düzeyde yayılmasını hızlandırarak iyileşmeyi destekler. Hemşireler, bu tedavi sürecinde kritik bir rol oynar; tedavi öncesi hastaların değerlendirilmesi, tedavi sırasında hastaların izlenmesi ve tedavi sonrası bakımın sağlanması gibi sorumluluklar üstlenirler. Hemşirelerin hastaların güvenliğini sağlama, tedaviye uygunluklarını belirleme ve olası komplikasyonları önceden tahmin etme gibi önemli görevleri vardır. Ancak, HBOT sırasında kulak barotravması, oksijen zehirlenmesi ve yangın riski gibi potansiyel riskler de bulunmaktadır. Bu nedenle hemşirelerin, tedavi sürecinde dikkatli bir şekilde izleme yapmaları, gerekli güvenlik önlemleri almalı ve hasta konforunu sağlamalıdır. HBOT’nin etkinliğinden en iyi şekilde yararlanmak için sağlık profesyonellerinin bu tedavi yöntemi konusunda kapsamlı bilgi ve beceriye sahip olmaları gerekmektedir. Hiperbarik oksijen tedavi ünitesinde hemşirelerin görevlerini, karşılaştıkları zorlukları ve bu alandaki uygulamaların önemini ele almayı amaçlamaktadır.
Nursing in hyperbaric oxygen therapy: Roles and challenges
Keywords: Hemşirelik; Hiperbarik oksijen tedavisi; Tedavi Ünitesi