Gümüş diamin florür ve potasyum iyodür ile derin çürük tedavisi: Vaka raporu - Deveci, Burak Ahmet; Şahin, Merve; Erden Kayalıdere, Ezgi; Tağtekin, Dilek; Yanıkoğlu, Funda (Tübitak, 2024)
Amaç: Derin çürük lezyonlarında çürük aktivitesini durdurmak ve pulpanın canlılığını korumak için çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Bu olguda, hastanın derin ve aktif çürük lezyonunun aşamalı olarak uzaklaştırılmasının takiben, gümüş diamin florür ve potasyum iyodür uygulaması sonrası restoratif prosedür anlatılmaktadır. Vaka Raporu: 17 yaşında erkek hastanın 47 numaralı dişinde derin çürük lezyonu tespit edilmiştir. Hastanın radyografik muayenesinde herhangi bir periapikal lezyon görülmezken, vitalite testine yanıtı pozitif, perküsyon ve palpasyon yanıtları ise negatiftir. Rubber dam izolasyonu sonrası dişin okluzalmorfolojisi diş eti bariyeri ile (Opaldam green, Ultradent) kayıt altına alınmıştır. Periferal çürüğün temizlenmesinin ardından, kalan çürük lezyonu üzerine Riva Star (SDI) ajanının ilk basamağı olan gümüş diamin florür ve sonrasında ikinci basamağı olan potasyum iyodür uygulanmıştır. Yüksek viskoziteli cam iyonomer restoratif materyal (EQUIA Forte, GC) ile geçici olarak kapatılmış ve üzerine yüzey örtücü (EQUIA Forte Coat, GC, Japonya) uygulanmıştır. 4 hafta sonra geçici restorasyon uzaklaştırılıp %37,5 ortofosforik asit (Gel Etchant, Kerr) ve universal adeziv ajan (G-premio bond, GC) uygulanıp ışık cihazı (VALO, Ultradent) ile polimerizeedilmiştir. Kavite tabanına önce akışkan kompozit (Tetric N Flow, Ivoclar) sonrasında pasta kompozit (G ænial, GC) tabakalar halinde yerleştirilmiştir. Son tabaka, okluzal damga ile şekillendirilip polimerize edilmiştir. Bitim ve cila işlemleri gerçekleştirilerek daimi kompozit restorasyon tamamlanmıştır. Bulgular: Restorasyon, 1, 6, ve 12 aylık kontrollerde modifiye United States Public Health Services (mod-USPHS) kriterlerine göre başarılı bulunmuştur. Ayrıca 12 aylık kontrolde, dişin elektrikli pulpa testine göre canlılığını koruduğu gözlenmiştir. Sonuç: Gümüş diamin florür ve potasyum iyodür uygulaması ile birlikte derin ve aktif bir çürük lezyonunun aşamalı temizlenmesini takip eden restoratif prosedür, bu tekniğin çürük aktivitesini önlemedeki ve pulpa canlılığını korumadaki etkinliğine bir kanıt oluşturmaktadır.

Aim: Various treatment modalities are available to stop caries activity and preserve pulp vitality in deep carious lesions. In this case report, we describe the restorative procedure after stepwise removal of deep and active carious lesion followed by silver diamine fluoride and potassium iodide application. Case Description: A 17-year-old male patient was detected to have a deep carious lesion on tooth number 47. Radiographic examination of the patient did not reveal any periapical lesion, while his response to vitality test was positive, and percussion and palpation responses were negative. After rubber dam isolation, the occlusal morphology of the tooth was recorded with a gingival barrier (Opaldam green, Ultradent). After removal of the peripheral caries, the remaining caries lesion was treated with silver diamine fluoride, the first step of the Riva Star (SDI) agent, followed by potassium iodide, the second step. A high viscosity glass ionomer restorative material (EQUIA Forte, GC) and a surface sealer (EQUIA Forte Coat, GC) were temporarily applied. After 4 weeks, the temporary restoration was removed and 37.5% orthophosphoric acid (Gel Etchant, Kerr) and universal adhesive agent (G-premio bond, GC) were applied and polymerized with a light device (VALO, Ultradent). At the bottom of the cavity, layers of flow composite (Tetric N Flow, Ivoclar) and then paste composite (G-ænial, GC) were placed. The last layer was shaped with an occlusal stamp and polymerised. The permanent composite restoration was completed after finishing and polishing. Results: The restoration was found to be successful clinically according to the modified United States Public Health Services criteria at 1,6, and 12 months. Additionally, the tooth retained its vitality according to the electric pulp test after 12 months. Conclusion: The restorative procedure following the stepwise removal of a deep and active carious lesion, along with the application of silver diamine fluoride and potassium iodide serves as evidence for the effectiveness of the approach in preventing caries activity and preserving pulp vitality.
Treatment of deep caries with silver diamine fluoride and potassium Iodide: A case report
Keywords: Gümüş diamin florür; Potasyum iyodür; Selektif çürük uzaklaştırma; Aşamalı çürük uzaklaştırma; Rivastar; Silver diamine fluoride; Potassium iodide; Selective caries removal; Progressive caries removal