Hemorajik şok tedavisi - Aren, Acar; Sevinç, Mert Mahsuni (Güneş Tıp Kitapevi, 2022)
Şok yetersiz doku perfüzyonu nedeniyle dokulardaki hücrelerin oksijen ve beslenme ürünleri açısından metabolik ihtiyaçlarının temin edilememe durumu olarak tarif edilir. Düzeltilmezse hücre hasarı ve doku disfonsiyonlarına yol açar. Geri dönüşümsüz şok çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanır. Hipovolemik şokla karşılaşıldığında aksi ispat edilinceye kadar hastanın kanadığı var sayılarak sebep hızla araştırılmalıdır. Travma sonrası ve cerrahi girişimleri takiben görülen en sık şok nedeni kanamaya bağlı gelişen şoktur. Başlangıç sıvısı olarak Laktatlı Ringer solüsyonu verilir. Hızlı ve ısıtılarak 1- 2 lt bu solüsyon verilmeye çalışılır. Sıvı resusitasyonuna cevap veren hastada hipotansiyon düzelir, taşikardisi azalır ve santral venöz basıncı normale gelir. Dışa kanamalar bası ile, ekstremitelerde ise turnike ile kontrol altına alınır. Yanıt vermeyen veya içe kanama tespit edilen hastalar hemen ameliyata alınır. Geçici yanıt verenler sorunlu olgulardır; zira iyi takip edilmeleri gerekir. Hızla bozulurlar ve çoğu zaman acil cerrahi gerektirir
Keywords: Şok; Hipovolemik şok; Solüsyon