Çocukluk çağı kanseri tedavisi görmüş hastalarda ortodontik tedavi yaklaşımları: Sistematik derleme - Şavkan, İpek; Öztaş, Evren (İstanbul Aydın Üniversitesi, 2023)
Günümüzde pediatrik dönemde kanser tanısı almış hastaların tedavilerinde olumlu sonuçlar alınabilmekte, bununla birlikte sağkalım oranları ve beklenen yaşam süresi artması, bu hastaların yaşam kalitelerinin arttırılmasını önemli kılmaktadır. Bu derlemenin amacı iyileşmiş pediatrik onkoloji hastalarında ortodontik tedavi planlaması ve uygulanmasında dikkat edilmesi gereken hususların incelenmesi ve kliniğe yönelik bir rehber sunulmasıdır. Çocukluk çağı kanser hastalarında ortodontik tedavilerde en önemli kriter tedavi zamanlaması olup, tanı almış bir hastada hiçbir koşulda ortodontik tedaviye başlanılmamalı, eğer başlanılmış ise tedavi sonlandırılmalıdır. Bu hastalarda sadece onkolojik tedavi tamamlandıktan sonra ve belli koşullar altında ortodontik tedavi uygulamaları yapılabilir. Ortodontik tedavi esnasında mukozal irritasyon ve kök rezorpsiyonu gibi yan etkiler görülebileceği akılda tutulmalıdır. Ortodontik tedaviye aktif kanser tedavisinin tamamlanmasından minimum iki yıl sonra başlanmalı, olası riskleri minimize etmek amacıyla düşük kuvvetlerle çalışılmalı ve gerekli durumlarda tedavinin ideale ulaşmadan bitirilmesi kabul edilmelidir.
Orthodontic treatment approaches in patients with childhood cancer treatment: A systematic review
Keywords: Diş hekimliği; Onkoloji; Ortodonti; Pediatri; Pediatrik onkoloji; Dentistry; Orthodontics; Pediatric oncology; Pediatrics