Kronik kalp yetersizliğinde fizyoterapi rehabilitasyon - Demir, Rengin; Aksan Sadıkoğlu, Büşra (İÜC Üniversite Yayınevi, 2024)
Kalp yetersizliği (KY), anormal kalp fonksiyonunun istirahatte veya stresle birlikte, düşük kardi yak debi, pulmoner veya sistemik konjesyona ilişkin klinik semptom ve bulgularla sonuçlandığı karmaşık klinik bir sendromdur. KY’nin yaygın belirti ve bulguları dispne, ortopne, paroksis mal noktürnal dispne, yorgunluk, zayıflık, egzersiz intoleransı, bağımlı ödem ve öksürüktür. KY tanısında laboratuvar tanı testleri, biyobelirteçler, noninvaziv kardiyak görüntüleme ve in vaziv değerlendirme yöntemleri kullanılmaktadır. Tedavi farmakolojik ve nonfarmakolojik te davi, cihaz tedavisi, cerrahi tedavi ve kalp transplantasyonu gibi özel yöntemleri kapsamaktadır. Nonfarmakolojik tedavi uyku bozukluklarının tedavisi ve Kardiyak Rehabilitasyon uygulamala rını içermektedir. Rehabilitasyonun temel bileşenleri, temel hasta değerlendirmesi, beslenme danışmanlığı, yaşam tarzı değişikliği, risk faktörü ve stres yönetimi, psikososyal müdahaleler, fiziksel aktivite danışmanlığı ve egzersiz eğitiminden oluşmaktadır. Değerlendirmeler, hasta hi kayesi, fizik muayene, yorgunluk, fonksiyonel egzersiz kapasite değerlendirmesine ek olarak maksimum inspiratuar basınç, kuvvet ve esneklik ve yaşam kalitesi değerlendirmesini içerme lidir. Stabil kronik KY olan bireylerde egzersiz eğitimi, aerobik egzersizler, dirençli eğitim, inspi ratuar kas eğitimi ve lokalize kas eğitimlerini içermektedir. Herhangi bir merkezi rehabilitasyon programına dahil olmayan stabil KY’li bireylerde ev temelli egzersiz eğitimi uygulamaları ile birlikte birtakım yaşam tarzı önerileri, öz yönetim teknikleri ve kendi kendine bakım önerileri geliştirilmelidir.

Heart failure (HF) is a complex clinical syndrome in which abnormal heart function at rest or with stress results in clinical symptoms and signs of low cardiac output, pulmonary or system ic congestion. Demographic and lifestyle-related factors such as advanced age, male gender, smoking, factors related to medical history such as hypertension, diabetes and obesity, and cardiac structural abnormalities are risk factors for HF. Common signs and symptoms of HF are dyspnea, orthopnea, paroxysmal nocturnal dyspnea, fatigue, weakness, exercise intoler ance, dependent edema and cough. Diagnostic laboratory tests, biomarkers, noninvasive cardi ac imaging and invasive evaluation methods are used in the diagnosis of HF. Treatment includes pharmacological and non-pharmacological treatment, device treatment, surgical treatment and special methods such as heart transplantation. Non-pharmacological treatment includes the treatment of sleep disorders and Cardiac Rehabilitation practices. The core components of rehabilitation include basic patient assessment, nutritional counseling, lifestyle modification, risk factor and stress management, psychosocial interventions, physical activity counseling, and exercise training. Exercise training in individuals with stable chronic HF includes aerobic exercises, resistance training, inspiratory muscle training and localized muscle training. For individuals with stable HF who are not included in any central rehabilitation program, some life style recommendations, self-management techniques and self-care recommendations should be developed along with home-based exercise training practices.
Physiotherapy rehabilitation in chronic heart failure
Keywords: Kalp yetersizliği; Sol ventrikül disfonksiyonu; Kardiyak rehabilitasyon; Fiziksel aktivite; Heart failure; Left ventricular dysfunction; Cardiac rehabilitation; Physical activity