Etik liderlik özellikleri ile örgütsel adalet ve örgütsel bağlılığın değerlendirilmesi: sağlık kurumlarında bir araştırma - Ali Mohammed, Mariam; Sayan, İlknur (İrfan Türkoğlu, 2023)
Bu çalışmada, sağlık kuruluşlarında çalışanların etik liderlik algısının, örgütsel adalet ve örgütsel bağlılık üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini, Ankara ilinde özel hastanelerde görev yapan toplam 300 katılımcı oluşturmuştur. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak anket yöntemleri kullanılmış ve anketin geliştirilmesinde demografik özellikler, etik liderlik ölçeği (ELÖ), örgütsel adalet ölçeği (ÖAÖ) ve örgütsel bağlılık ölçeği (ÖBÖ) kullanılmıştır. Yapılan bu araştırmada anket çalışması ile elde edilen verilerin analizi için NCSS (Number Cruncher Statistical System) programı kullanılmıştır. Çalışma kapsamında geliştirilen hipotezleri test etmek için çalışanlara yönelik uygulanan anket ile elde edilen verilerin analizi sonucunda, etik liderlik algılarının örgütsel adalet ve örgütsel bağlılığı etkilediği, etik liderlik, örgütsel bağlılık (β=0,498, p<0,001) değişkenin örgütsel adalet üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.

In this study, it is aimed to determine the effect of ethical leadership perception of employees in health institutions on organizational justice and organizational commitment. The sample of the study consisted of a total of 300 participants working in private hospitals in Ankara. Survey methods were used as a data collection tool within the scope of the research, and demographic characteristics, ethical leadership scale (ELS), organizational justice scale (OJS) and organizational commitment scale (OCS) were used in the development of the survey. In this research, NCSS (Number Cruncher Statistical System) program was used for the analysis of the data obtained by the survey study. As a result of the analysis of the data obtained with the questionnaire applied to the employees to test the hypotheses developed within the scope of the study, it was found that ethical leadership perceptions affect organizational justice and organizational commitment, ethical leadership, organizational commitment (β=0.498, p<0.001) variable had a positive and significant effect on organizational justice
Ethical leadership characteristics and organizational justice and evaluation of organizational commitment: a research in health institutions
Keywords: Etik liderlik; Örgütsel bağlılık; Örgütsel adalet; Sağlık çalışanları; Sağlık kurumları; Ethical leadership; Organizational commitment; Organizational justice; Healthcare professionals; Health institutions