Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde çalışan sağlık personellerinin el hijyeni durumları: Sistematik derleme - Karadağ, Özge Eda; Aksoy, Zahide; Çağlar, Seda (İstanbul Kent Üniversitesi, 2023)
Tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olan hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde en temel uygulama el hijyenidir. Bu çalışma, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde çalışan sağlık personelinin el hijyenini değerlendirmek üzere yapılmış ve yayınlanmış çalışmalardan elde edilen bulguların sistematik değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Sistematik derleme türünde yapılan çalışma, 5-25 Temmuz 2022’de Pubmed, Science Direct Google Scholar ve Aperta veri tabanlarından 2012-2022 tarihleri arasındaki çalışmaların taranması ile elde edilmiş ve uygunluk kriterlerini karşılayan dört çalışmanın dahil edilmesi sonucu oluşturulmuştur. El hijyeni uyumunun görece düşük olduğu, ekipman ile temas sonrasında, hastadan hastaya geçiş gibi durumlarda el hijyeni uyumunun daha da düştüğü bulundu. Değerlendirmeye alınan el hijyenini meslek gruplarına göre değerlendiren bir çalışmada en yüksek uyumun hemşirelerde olduğu bulundu. Bu çalışmada, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde çalışan sağlık personellerinin el hijyeni hakkında yapılan çalışmaların sınırlı olduğu tespit edildi. Yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde çalışan sağlık personellerine verilecek el hijyeni eğitimlerinin arttırılması, video didaktiği gibi yöntemlerin kullanılması ve haberli denetimlerin arttırılması ile el hijyenine uyum arttırılabilir.

The most basic practice in the prevention of hospital-acquired infections, which is an important health problem worldwide, is hand hygiene. This study was conducted to systematically evaluate the findings obtained from published studies assessing hand hygiene among healthcare personnel working in neonatal intensive care units. It conducted by searching the Pubmed, Science Direct, Google Scholar, and Aperta databases between July 5th and 25th, 2022 to identify studies conducted between 2012 and 2022. Four studies were included in the review who met inclusion criteria. It was found that hand hygiene compliance was relatively low, particularly after contact with equipment and during patient-to-patient transitions. In a study that evaluated hand hygiene compliance by professionals, nurses demonstrated the highest compliance. This study identified a limited number of studies on hand hygiene among healthcare personnel in neonatal intensive care units. Increasing hand hygiene training programs for healthcare personnel working in these units, utilizing methods such as video didactics, and enhancing surveillance systems can improve hand hygiene compliance.
Hand hygiene status among healthcare personnel in neonatal intensive care units: A systematic review
Keywords: El hijyeni; Yenidoğan yoğun bakım; Sağlık personeli; Hand hygiene; Neonatal intensive care; Healthcare personnel