Osmanlı dönemi kahve kültürünün gastronostalji açısından incelenmesi - İnce Karaçeper, Ecem (Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, 2024)
Çalışma, Osmanlı kahve kültürünün nasıl yeniden canlandırıldığını ve modern gastronomi dünyasında nasıl bir yer edindiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede, Osmanlı kahve kültürünün geçmişten günümüze olan yolculuğu, modern toplumda kazandığı değer ve bu kültürel mirasın sürdürülebilirliğine yönelik atılan adımlar araştırılmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinin kullanıldığı bu çalışmada, kapsamlı bir doküman incelemesi yapılmıştır. Ayrıca, kahvehaneler ve gastronomi etkinliklerinde gerçekleştirilen gözlemler önemli bir veri toplama yöntemi olarak kullanılmıştır. Bu gözlemler, katılımcı gözlem ve yapılandırılmamış gözlem teknikleriyle gerçekleştirilmiş olup, araştırmacı gözlemci rolünü üstlenmiştir. Toplanan veriler tematik analiz yöntemiyle incelenmiş ve ana temalar belirlenerek yorumlanmıştır. Araştırma bulguları, Osmanlı dönemi kahve kültürünün günümüz gastronomi trendleri ve gastronostalji akımıyla güçlü bir etkileşim içinde olduğunu ortaya koymaktadır. Geçmişin izleri, kahve sunumundan hazırlama yöntemlerine kadar birçok alanda kendini gösterirken, bu unsurların günümüz taleplerine uygun şekilde yeniden yorumlandığı görülmektedir. Çalışma, Osmanlı kahve kültürünün modern gastronomi dünyasındaki önemini vurgulamakta ve bu kültürel mirasın sürdürülebilirliğine dikkat çekmektedir.

This study aims to examine how Ottoman coffee culture has been revitalized and how it has found a place in the modern gastronomic world. In this context, the study explores the journey of Ottoman coffee culture from the past to the present, the value it has gained in modern society, and the steps taken towards the sustainability of this cultural heritage. Using qualitative research methods, a comprehensive document analysis was conducted. Additionally, observations conducted in coffeehouses and during gastronomy events served as an important data collection method. These observations were carried out using participant observation and unstructured observation techniques, with the researcher taking on the role of an observer. The collected data were analyzed using thematic analysis, and main themes were identified and interpreted. The research findings reveal that Ottoman-era coffee culture is strongly interacting with contemporary gastronomy trends and the gastonostalgia movement. The influence of the past is evident in various aspects, from coffee presentation to preparation methods, which have been adapted to meet modern demands. The study highlights the significance of Ottoman coffee culture in today's culinary world and underscores the importance of preserving this cultural heritage in a sustainable way.
Exploring Ottoman coffee culture from a gastronostalgic perspective
Keywords: Osmanlı Dönemi; Kahve Kültürü; Kültürel Miras; Gastronostalji; Trendler; Ottoman Era; Coffee Culture; Cultural Heritage; Gastro-Nostalgia; Trends