Bosna Hersek Boşnak göçmenlerinin mutfak kültürü ve sofra gelenekleri: İstanbul ili Pendik, Kartal ve Bayrampaşa ilçeleri örneği - Ramadanoğlu, Elif; İnce Karaçeper, Ecem (ORSA Medya, 2024)
Balkanlar, coğrafi yapısı nedeni ile birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmıştır. Bu ev sahipliği sonucunda birçok kültür ile etkileşim içine girerek mutfak kültür yapısı gelişmiş ve çeşitlenerek artmıştır. Göçler sonucunda Boşnak mutfak kültürünün Türk mutfak kültürü ile etkileşime girmesi kaçınılmaz olmuştur. Bu çalışma da amaç, yaşlı ve ulaşılması zor olan 1. ve 2. (40-65 yaş arası) nesil göçmenlerin bilgi birikimlerini kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarabilmektir. Çalışma nitel bir araştırma olarak yapılandırılmıştır. Örneklem, amaçlı örneklem yöntemlerinden benzeşik örnekleme yöntemi olarak belirlenmiştir. Çalışma grubu, Bayrampaşa, Kartal ve Pendik ilçelerinden toplamda 35 Boşnak göçmeninden oluşmaktadır. Nitel olarak tasarlanan araştırmada, veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler, MAXQDA programı ile analiz edilmiştir. Bulgular doğrultusunda, Boşnak mutfak kültüründe hamur işleri ve et yemeklerinin önemli bir yeri olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca, Boşnak göçmenlerinin asimile olmadan yaşamlarını sürdürmeleri, B. Malinowski’nin işlevsellik teorisi ile destekleyici sonuçlar elde edildiğini göstermektedir.

Due to its geographical location, the Balkans hosted numerous empires. As a result of hosting, the cuisine culture developed and increased by diversifying through interaction with various cultures. As a result of the migrations, it was unavoidable that Bosnian and Turkish cuisine cultures would interact. This study aims to record the knowledge accumulation of first generation migrants, who are elderly and difficult to reach, and second-generation migrants (40 65 years old), and to pass it on to future generations. The study was structured as qualitative research. The homogeneous sampling method, one of the purposive sampling methods, was used to determine the sample. The study group consists of 35 Bosniak migrants from the districts of Bayrampaşa, Kartal and Pendik. In the qualitatively designed research, data were obtained through a semi-structured interview technique. In the analysis phase of the obtained data, the MAXQDA analysis program was used. In line with the findings, it can be stated that pastries and meat dishes hold a significant place in Bosnian culinary culture. Additionally, the fact that Bosniak immigrants continue their lives without assimilation, provides supportive results by B. Malinowski's functionalism theory.
The culinary culture and dining traditions of Bosnian Bosniak immigrants: A case study of İstanbul's Pendik, Kartal and Bayrampaşa districts
Keywords: Boşnak Mutfak Kültürü; Kültür; Göçmen; Bosna-Hersek; Gelenekler; Bosnian Culinary Culture; Culture; Immigrant; Bosnia and Herzegovina; Traditions