Fikri ürüne ilişkin simsarlık sözleşmesi - Sarı, Onur (My University, 2019)
Öz:Fikri mülkiyet hakları, günümüzün ticaret hayatının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Şirketler, fikri ürünlere yatırım yaparak, teknolojilerini geliştirmeyi ve marka değerlerini artırmayı hedeflemektedir. Ancak şirketler sadece fikri hakları kullanmak için yatırım yapmamaktadır. Bunun yanı sıra fikri hakları devrederek ve lisans vererek gelir de elde etmeyi hedeflemektedirler. Şirketlerin bu yaklaşımı fikri ürün pazarını önemli bir pazar haline getirmiştir. Bununla birlikte doğru fikri ürünün, doğru şirketçe elde edilmesi oldukça meşakkatli ve masraflı bir süreç sonucunda mümkün olacaktır. Bu nedenle fikri ürün konusunda uzman aracılara ihtiyaç doğmuştur. Türk Hukuku nezdinde böyle bir faaliyet yürüten aracılara, simsarlık hükümleri uygulanabilir. Simsarlık genel olarak 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu, madde 520 ile 525 arasında düzenlenmiştir. İlgili düzenlemeye göre simsarlık aracılık faaliyeti yapacaktır. Aracılık faaliyeti neticesinde sözleşme kurulursa ücret hakkı elde edecektir. Bununla birlikte simsarlık sözleşmesi vekâlet sözleşmesinin bir türüdür. Bu nedenle simsarlık sözleşmesine vekâlet sözleşmesine ilişkin hükümler uygulanacaktır. Vekâlet sözleşmesi hükümleri gereği simsarın, sadakat borcu, özen borcu, iş sahibinin talimatlarına uyma borcu, sır saklama borcu, hesap verme borcu bulunmaktadır.
Brokerage agreement on ıntellectual property
Keywords: Simsarlık; Fikri Mülkiyet Hukuku; Eser; Sınai Hak; Ticaret Hukuku; Medeni Hukuk; Simsarlık Sözleşmesi; Patent; Tasarım; Vekalet Sözleşmesi