Primipar gebelerin doğuma hazır oluş durumu ve doğum korkusunun incelenmesi - Kaplan Yeral, Zehra; Beydağ, Kerime Derya (İstanbul Kent Üniversitesi, 2025)
Giriş: Doğum korkusu, birçok kadını etkileyen doğal bir duygudur ve doğum sürecini şekillendiren en önemli faktörlerden biri olarak kabul edilir. Bu duygu, kadının doğuma yönelik hazırlık düzeyini de önemli ölçüde etkilemektedir. Amaç: Araştırmanın amacı primipar gebelerin doğuma hazır oluş durumları ile doğum korkularının belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı nitelikte yapılan çalışmanın örneklemini, Ekim 2015-Mart 2016 tarihleri arasında İstanbul’da bir özel hastanenin kadın doğum polikliniğine gelen, çalışmaya katılmayı kabul eden 113 primipar kadın oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında, kadınların tanımlayıcı özelliklerini içeren anket formu, ‘Doğuma Hazır Oluş Ölçeği’ ve ‘Doğum Korkusu Ölçeği’ kullanılmıştır. Veri toplama işlemi öncesinde etik kurul onayı ve kurum izni alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Mann Whitney-U testi, Kruskal Wallis H-Testi ve Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan gebelerin “doğuma hazır oluş” düzeyi (20,239 ± 4,916); “doğum korkusu” düzeyi (29,620 ± 4,285) olarak “orta düzeyde” saptanmıştır. Tartışma: Doğum hakkında bilgi alma durumunun doğum korkusu üzerinde etkili olduğu, doğum korkusu yaşayan kadınlara doğum ve gebelik hakkında eğitim verilmesi gerektiği, kadının sahip olduğu yanlış bilgilerin doğrular ile değiştirilmesi gerektiği yorumu yapılmıştır. Sonuç ve Öneriler: Gebelerin doğum korkusu ile doğuma hazır olmama durumları arasında negatif yönde zayıf ilişki bulunmuştur (r=-0.245; p=0,009<0.05). Farklı sosyoekonomik ve kültürel gruplarda, değişkenlerin etkisini değerlendiren benzer çalışmaların yapılması önerilmektedir.

Introduction: Fear of childbirth is a natural emotion that affects many women and is considered one of the most important factors shaping the birth process. This feeling also significantly influences the woman’s level of preparation for childbirth. Aim: The aim of this study is to determine the childbirth readiness levels and childbirth fears of primiparous pregnant women. Materials and Methods: This descriptive study was conducted with a sample of 113 primiparous women who visited the obstetrics outpatient clinic of a private hospital in Istanbul between October 2015 and March 2016 and agreed to participate in the study. Data were collected using a questionnaire containing the women’s descriptive characteristics, the “Childbirth Readiness Scale, ” and the “Childbirth Fear Scale.” Ethical committee approval and institutional permission were obtained prior to data collection. For data analysis, numbers, percentages, mean, standard deviation, Mann–Whitney U test, Kruskal–Wallis H test, and Pearson correlation test were used. Results: The childbirth readiness level of the pregnant women participating in the study was found to be moderate (20.239 ± 4.916), and their childbirth fear level was also determined to be moderate (29.620 ± 4.285). Discussion: It was interpreted that receiving information about childbirth has an effect on childbirth fear, that women who experience fear of childbirth should be provided with education about pregnancy and childbirth, and that incorrect information held by women should be replaced with accurate knowledge. Conclusion and Recommendations: A weak negative relationship was found between pregnant women’s fear of childbirth and their lack of readiness for childbirth (r =-0.245; p = 0.009 <0.05). It is recommended that similar studies be conducted in different socioeconomic and cultural groups to evaluate the effects of these variables.
Examination of birth preparation and birth fear among primiparous pregnant women
Keywords: Doğum korkusu; Doğum; Doğuma hazır oluş; Fear of childbirth; Delivery; Readiness for childbirth