Uluslararası iletişimde dijitalleşen kamu diplomasisi ve siber diplomasinin kesişimi - Arısoy Gedik, Cansu (Palet Yayınları, 2024)
Stratejik iletişim odaklı yeni diplomasi anlayışı, uluslararası platformda her geçen gün devletler tarafından daha fazla ön plana çıkarılan, ‘gösterilen’ ve ‘hissettirilen’ yeni bir güç unsuru olarak dikkat çekmektedir. Stratejik iletişimin öneminin farkında olan, bu farkındalıkla politika üreten ve bu bilinçle uluslararası kamuoyuna seslenen ülkelerin, orta ve uzun vadede bu uygulamaların olumlu sonuçlarını alacakları öngörülmektedir. Stratejik iletişimi ön planda tutan stratejik yönetim anlayışı, günümüzün karmaşık uluslararası ortamını anlamlandırabilmek açısından önemli olduğu gibi, dış politikanın çok boyutluluğu karşısında öngörü sahibi proaktif politikaları uygulamaya koyabilme kapasitesine sahip olmak açısından da önemlidir. Özellikle son yıllarda gerek kalkınma yardımları, gerekse insani yardım bağlamında gerçekleşen kamu diplomasi faaliyetleri ve beraberinde yürütülen kültürel diplomasi girişimleri ile birlikte, günümüzde Türkiye, özellikle belli coğrafyalarda, önemli bir kamu diplomasisi yürütücüsü pozisyonundadır.
Keywords: Diplomasi; Stratejik iletişim; Politika; Türkiye; Kalkınma