Lazerle pürüzlendirilen dentin yüzeyine kompozit rezinlerin mikro bağlanma dayanımlarının incelenmesi - Gürses, Merve; Tağtekin, Dilek; Peker, Mehmet Sertaç; Yanıkoğlu, Funda (Marmara University, 2021)
Amaç: Bu çalışmada, Er:YAG lazerin farklı frekans ve modları kullanılarak 3 farklı uygulamayla pürüzlendirilen düz dentin yüzeylerinde, tek adeziv sistem ve farklı kompozit materyalleri uygulanarak dentine mikrogerilim bağlanma kuvvetlerinin (µTBS) belirlenmesi ve bağlanma dayanımı üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 32 adet insan 3. büyük azı dişinde düz dentin yüzeyleri hazırlanmıştır. Dişler rastgele 4 gruba ayrılarak Er:YAG lazer 1, Er:YAG lazer 2, Er:YAG lazer 3 ve kontrol grupları hazırlanmıştır. Lazer kullanılan gruplarda ve kontrol grubunda pürüzlendirme işlemleri yapıldıktan sonra tek aşamalı self etch (Futurabond M SingleDose VOCO) uygulanmıştır. Her bir grup, X-tra fil VOCO (bulk) ve Grandio VOCO (inkremental) kompozit uygulananlar olmak üzere iki alt gruba ayrılmıştır. Tüm dişlerin merkezinden 6’şar adet çubuk şeklinde numune elde edilmiştir. Tüm numunelere µTBS testi uygulanmıştır. İstatistiksel analiz testleri Sigmaplot 14 paket programında yapılmıştır. Bulgular: Kruskal-Wallis testinin sonuçlarına göre grupların median değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür (p=0.964). Grupların ortalama değerlerine bakıldığında, her 4 grupta da birbirine yakın değerler elde edilmiştir. En yüksek bağlanma değerleri; Er:YAG lazer uygulanmayan kontrol grubunda gözlenmiştir. Sonuç: Er:YAG lazer uygulamasının dentine bağlanma dayanımını arttırmadığı; bulk fill ve geleneksel kompozitlerin bağlanma kuvvetlerinin benzer olduğu görülmüştür.

Objectives: The aim of this study is to determine the microtensile bond strength (µTBS) of two different composite resins on flat dentin surfaces, which were roughened with three different applications using different frequencies and modes of the Er:YAG laser. Materials and Methods: This study was performed on 32 third molar teeth. Teeth were randomly selected and divided into four groups, Er:YAG laser 1, Er:YAG laser 2, Er:YAG laser 3 and control group. Futurabond SingleDose VOCO adhesive system was used in all groups. Each gruop was divided into two sub-groups based on composite types (X-tra Fill VOCO, Grandio VOCO). 6 rods were obtained from the center of each tooth. µTBS test was applied to all samples and data was collected. Statistical analysis was performed in Sigmaplot 14 software. Results: There was no statistically significant difference between the median values of the groups (p=0,0964). The highest bonding value was seen in the control group without Er:YAG laser application. Conclusions: Er: YAG laser application did not increase the bond strength to dentin; it has been observed that bonding strengths of bulk fill and conventional composites are similar.
Evaluation of bonding strength of composite resins to laser applicated dentin surfaces
Keywords: Adezyon; Bulk fill; Er:YAG lazer; Mikrogerilim; Adhesion; Microtensile