dc.contributor.author | Yassıbaş, Emine | |
dc.contributor.author | Bölükbaşı, Hatice | |
dc.contributor.author | Çelik, Menşure Nur | |
dc.contributor.author | Atabilen, Büşra | |
dc.contributor.author | Ayyıldız, Feride | |
dc.contributor.author | Bilici, Saniye | |
dc.contributor.author | Akbulut, Gamze | |
dc.date.accessioned | 2025-05-20T08:33:54Z | |
dc.date.available | 2025-05-20T08:33:54Z | |
dc.date.issued | 2024 | en_US |
dc.identifier.citation | Yassıbaş, E., Bölükbaşı, H., Çelik, M. N., Atabilen, B., Ayyıldız, F., Bilici, S., Akbulut, G. (2024). Ramazan Orucunun Yeme Farkındalığı, Su Dengesi ve Beslenme Durumu Üzerine Etkisi: Pilot Çalışma. Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, 8(2), 157-170. | en_US |
dc.identifier.issn | 2587-2427 | |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/pub/amusbfd/issue/84933/1388849 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.46237/amusbfd.1388849 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12780/1121 | |
dc.description.abstract | Amaç: Ramazan orucunun beslenme sıklığı ve besin seçimlerini etkileyerek besin ve sıvı alımlarını değiştirdiği bilinmektedir.
Bu çalışmanın amacı Ramazan orucunun yeme farkındalığı, hidrasyon ve beslenme durumuna etkisinin değerlendirilmesidir.
Yöntem: Çalışma, Ramazan ayı boyunca en az 20 gün oruç tutan 18-30 yaş arasında, sağlıklı 50 kadın üniversite öğrencisinin
katılımıyla, yüz yüze görüşme yöntemiyle anket formu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Anket formunda bireylerin
sosyodemografik özellikleri ve beslenme alışkanlıkları sorgulanmış; Yeme Farkındalığı Ölçeği-30, Su Dengesi Ölçeği ve
Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi- Kısa Formu kullanılmıştır. Ramazan ayı başlamadan önce ve Ramazan ayı boyunca art
arda 20 gün oruç tutulduktan sonra bireylerden 3 günlük besin tüketim kayıtları alınmış ve vücut bileşimi, boy uzunluğu, vücut
ağırlığı, bel ve kalça çevresi ölçümleri araştırmacılar tarafından uygun yöntemlerle ölçülmüştür. Verilerin analizinde SPSS
28.0 ve BEBİS 9.0 programları kullanılmıştır.
Bulgular: Yaş ortalaması 22.3±3.23 yıl olan bireylerin Ramazan ayı öncesindeki ve Ramazan ayı sonundaki vücut ağırlığı,
bel-kalça çevresi ölçümleri ve beden kütle indeksleri arasındaki farklar istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuş (p<0.05) ancak
vücut bileşimine ilişkin parametreler arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Bireylerin Ramazan ayında günlük
enerji, protein ve A vitamini ile B12 vitamini dışındaki tüm mikro besin öğelerinin alımlarındaki azalmalar istatistiksel açıdan
anlamlıdır (p<0.05). Ramazan ayında ekmek ve tahıl, sebze ve yağların tüketiminde anlamlı bir azalma olmuştur (p<0.05).
Fiziksel aktivite ve su dengesi ölçeği skorları arasındaki farklar ise anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Odaklanma alt boyutu
dışında yeme farkındalığı ölçeğinin hiçbir alt boyutunda anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05).
Sonuç: Sonuç olarak bu çalışmada Ramazan orucunun enerji ve besin ögesi alımlarını ve vücut ağırlığını etkilediği ancak vücut
bileşimi, hidrasyon durumu ve yeme farkındalığı üzerinde anlamlı etkiye sahip olmadığı bulunmuştur. Ramazan orucunun
vücut bileşimi ve hidrasyon üzerindeki olası etkilerinin daha iyi anlaşılabilmesi için daha büyük örneklemlerle yapılacak
çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir. | en_US |
dc.description.abstract | Objective: Ramadan fasting is known to alter food and fluid intake by affecting eating frequency and food choices. This study
aimed to evaluate the effect of Ramadan fasting on mindful eating, hydration, and nutritional status.
Methods: The study was conducted with 50 healthy female aged 18-30 years who fasted for at least 20 days during Ramadan.
Sociodemographic characteristics and dietary habits of the individuals were questioned in a questionnaire; Mindful Eating
Questionnaire-30 (MEQ), Water Balance Scale and International Physical Activity Questionnaire-Short Form were used.
Before the Ramadan and after fasting for 20 consecutive days during Ramadan, 3-day food consumption records were obtained
and body composition, height, weight, waist, and hip circumferences were measured. SPSS 28.0 and BEBIS 9.0 were used to
analyze the data.
Results: The mean age of the individuals was 22.3±3.23 years and the differences between weight, waist, and hip
circumferences and body mass index before and after Ramadan were significant (p<0.05), but no significant difference was
found between the body composition (p>0.05). The decreases in intake of daily energy, protein, and all micronutrients except
vitamin A and vitamin B12 were statistically significant (p<0.05). There was a significant decrease in the consumption of bread
and cereals, vegetables, and oils during Ramadan (p<0.05). The differences between physical activity and water balance scale
scores were not significant. No significant difference was found in any sub-dimension of the MEQ except for the focus sub dimension (p>0.05).
Conclusion: As a result, this study found that Ramadan fasting affected energy and nutrient intakes and body weight but did
not have a significant effect on body composition, hydration status and mindful eating. It is thought that further studies with
larger samples are needed to better understand the possible effects of Ramadan fasting on body composition and hydration. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Aydın Adnan Menderes Üniversitesi | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.46237/amusbfd.1388849 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Ramazan orucu | en_US |
dc.subject | Beslenme | en_US |
dc.subject | Hidrasyon | en_US |
dc.subject | Yeme farkındalığı | en_US |
dc.subject | Antropometrik ölçümler | en_US |
dc.subject | Ramadan fasting | en_US |
dc.subject | Nutrition | en_US |
dc.subject | Hydration | en_US |
dc.subject | Mindful eating | en_US |
dc.subject | Anthropometric measurements | en_US |
dc.title | Ramazan orucunun yeme farkındalığı, su dengesi ve beslenme durumu üzerine etkisi: Pilot çalışma | en_US |
dc.title.alternative | The effect of Ramadan fasting on mindful eating, water balance, and nutritional status: Pilot study | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.contributor.department | İstanbul Kent Üniversitesi, Fakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0003-0197-1573 | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Akbulut, Gamze | |
dc.identifier.volume | 8 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 157 | en_US |
dc.identifier.endpage | 170 | en_US |
dc.relation.journal | Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |