Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKızıl, Merve
dc.contributor.authorÇamlıbel, Beyzanur
dc.contributor.authorİşeri, Ceren
dc.contributor.authorÖztürk, Elif
dc.contributor.authorŞahin, Sude Melis
dc.contributor.authorAkbulut, Gamze
dc.date.accessioned2025-07-10T13:55:31Z
dc.date.available2025-07-10T13:55:31Z
dc.date.issued2025en_US
dc.identifier.citationKızıl, M.; Çamlıbel, B.; İşeri, C.; Öztürk, E.; Şahin, S. M.; Akbulut, G. Yaşlı bireylerde besin tüketimi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi, 14. Ulusal Sağlıklı Yaşam Kongresi (2025). s.46.en_US
dc.identifier.urihttps://syk2025.org/
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12780/1194
dc.description.abstractAmaç: Toplumda hızla artan yaşlı nüfus, sağlık ve yaşam kalitesi alanında daha fazla değerlendirme yapılmasını gerek tirmektedir. Yaşlı bireylerde besin tüketimi ve yaşam kalitesi, sağlıklı yaşlanma sürecinin temel belirleyicileri arasında yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, 65 yaş üstü yaşlı bireylerin besin tüketimi ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Yöntem: Bu kesitsel tanımlayıcı tipteki çalışma 2024-2025 yılları arasında yaşlı bireylerin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler genel bilgiler, Yaşam Kalitesi Ölçeği (SF-12) ve 24 saatlik Besin Tüketim Kaydını içeren anket formu kullanılarak yüz yüze toplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 578 yaşlı birey katılmış olup, katılımcıların %56.2’si erkektir. Katılımcıların yaş ortalaması 70.6±5.86 yıl, Beden Kütle İndeksi (BKİ) ortalaması 27.0±4.51 kg/m² olarak belirlenmiştir. BKİ sınıflamasına göre birey lerin %44.3’ü hafif şişmandır. Katılımcıların eğitim düzeyine bakıldığında, %35.8’inin ilkokul mezunu olduğu bulunmuş tur. Gelir durumu açısından, katılımcıların %58.7’si gelirinin giderine denk olduğunu belirtmiştir. Besin tüketimi verile rine göre, katılımcıların günlük ortalama enerji alımı 1229.2±406.0 kilokalori olarak hesaplanmıştır. Günlük ortalama karbonhidrat tüketimi 134.9±57.02 gram olup enerjinin %44.0’ını oluşturmaktadır. Protein ve yağ tüketimleri sırasıyla 52.4±21.96 gram (%17.6) ve 52.1±23.31 gram (%38.4) olarak bulunmuştur. Lif tüketimi ortalama 15.5±8.17 gram düze yindedir. SF-12 yaşam kalitesi ölçeği alt boyutlarından fiziksel bileşen skoru ortalama 40.5±6.92, mental bileşen skoru 41.6±8.41 olarak belirlenmiştir. Enerji (r=-0.181), karbonhidrat (r=-0.171) ve yağ tüketimi (r=-0.163) ile fiziksel yaşam kalitesi arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunurken; mental yaşam kalitesi arasında (sırasıyla r=0.199, r=0.159, r=0.226) pozitif yönde anlamlı ilişkiler göstermiştir (p < 0.001). Protein ve lif tüketimi ile yaşam kalitesi arasında an lamlı bir ilişki saptanmamıştır. Ayrıca fiziksel ve mental yaşam kalitesi skorları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=-0.305, p < 0.001). Sonuç: Çalışma bulguları, beslenmeyle yaşam kalitesi arasında çok yönlü bir ilişki olduğunu göstermektedir. Yaşlı bi reylerin yaşam kalitesini desteklemek için yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının teşvik edilmesi önemlidir. Bu doğrultuda, yaşlı nüfusa yönelik beslenme temelli sağlık politikalarının geliştirilmesi gerekmektedir.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherGastroenteroloji Diyetisyenliği Derneğien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYaşlı bireyleren_US
dc.subjectBesin Tüketimien_US
dc.subjectYaşam Kalitesien_US
dc.titleYaşlı bireylerde besin tüketimi ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesien_US
dc.typeconferenceObjecten_US
dc.contributor.departmentİstanbul Kent Üniversitesi, Fakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.contributor.authorID0000-0003-0223-9333en_US
dc.contributor.authorID0000-0001-8508-9080en_US
dc.contributor.authorID0000-0001-7070-0895en_US
dc.contributor.authorID0009-0006-0965-9831en_US
dc.contributor.authorID0009-0008-5223-8965en_US
dc.contributor.authorID0000-0003-0197-1573en_US
dc.contributor.institutionauthorKızıl, Merve
dc.contributor.institutionauthorÇamlıbel, Beyzanur
dc.contributor.institutionauthorİşeri, Ceren
dc.contributor.institutionauthorÖztürk, Elif
dc.contributor.institutionauthorŞahin, Sude Melis
dc.contributor.institutionauthorAkbulut, Gamze
dc.identifier.startpage46en_US
dc.identifier.endpage46en_US
dc.relation.journal14. Ulusal Sağlıklı Yaşam Kongresien_US
dc.relation.publicationcategoryKonferans Öğesi - Ulusal - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster