Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorVural, Nilüfer
dc.contributor.authorGöze, İsmihan
dc.date.accessioned2025-08-04T07:28:43Z
dc.date.available2025-08-04T07:28:43Z
dc.date.issued2025en_US
dc.identifier.citationVural, N., & Goze, İ. (2025). Ticari Karanfil Yağı Kompozisyonuna Kalite ve Güvenirlilik Açısından Bir Bakış. Istanbul Kent University Journal of Health Sciences, 4(2), 13-21.en_US
dc.identifier.issn2822-6615
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/ikujhs/issue/93953/1645257
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12780/1214
dc.description.abstractEugenia caryophyllata L. Merr. & Perry (Myrtaceae) -karanfil- tropikal/subtropikal iklim koşullarında yetiştirilen ve çiçek tomurcuklarından esansiyel yağı elde edilerek kullanılan bir türdür. Elde edilen bu esansiyel yağ kozmetik, gıda ve temizlik endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca geleneksel tıpta, diş ağrısını hafifletmek ve iyileşmeyi desteklemek için topikal olarak uygulandığı da bilinmektedir. Karanfil esansiyel yağı pek çok biyoaktif kimyasalı bünyesinde barındırmaktadır ve ana bileşeni öjenoldür. Ticari olarak aktarlarda ve eczanelerde satılan karanfil yağları da diş ağrılarında geleneksel olarak kullanılmaktadır. Satışa sunulan bu ürünlerin oral kullanımlardaki içerik endişesi sebebiyle halk sağlığı açısından önemli olduğu düşünülerek aktardan satın alınan bir örnek karanfil yağı, Gaz Kromatografi-Kütle Spektroskopisi (GC-MS) yöntemi ile analiz edilerek kimyasal profili belirlenmiş; analiz sonuçları, Eugenia caryophyllata tomurcuklarının toplanıp, su buharı distilasyonuyla elde edilen orijinal uçucu yağın GC-MS aktivite sonuçlarının yayınlandığı araştırma makaleleriyle karşılaştırılmıştır. Sonuçta, esansiyel yağda aktif bileşen öjenolün ve öjenol asetatın miktarlarının olması gerekenden düşük olduğu, oleik asit katkısının bulunduğu belirlenmiş, ancak toksik maddeler tespit edilmemiştir. Araştırmamız bir ön araştırma mahiyetinde olup diğer araştırmacılara fikir vermek ve dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilmiştir.en_US
dc.description.abstractEugenia caryophyllata L. Merr. & Perry (Myrtaceae), commonly known as clove, is a species cultivated in tropical and subtropical climates from which essential oil is extracted from the flower buds. This essential oil is widely utilized in the cosmetics, food, and cleaning industries. Additionally, it is known to be applied topically in traditional medicine for the alleviation of toothache and to support healing. Clove essential oil contains numerous bioactive compounds, with eugenol being the primary component. Clove oils available commercially in herbal shops and pharmacies traditionally relieve tooth pain. Given the public health concerns regarding the contents of these products for oral use, a sample of clove oil purchased from a herbal shop was analyzed using Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS) to determine its chemical profile. The analytical results were compared with published research articles reporting the GC-MS activity results of the original essential oil obtained from the steam distillation of Eugenia caryophyllata buds. The findings indicated that the concentrations of the active components eugenol and eugenol acetate were lower than expected, and oleic acid was identified as an additive; however, no toxic substances were detected. This study serves as a preliminary investigation to provide insights and draw attention for further research.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİstanbul Kent Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectEugenia caryophyllataen_US
dc.subjectEsansiyel yağen_US
dc.subjectGaz Kromatografi-Kütle Spektroskopisien_US
dc.subjectÖjenolen_US
dc.subjectEssential oilen_US
dc.subjectGas Chromatography-Mass Spectrometryen_US
dc.subjectEugenolen_US
dc.titleTicari karanfil yağı kompozisyonuna kalite ve güvenirlilik açısından bir bakışen_US
dc.title.alternativeA perspective on the quality and reliability of commercial clove oil compositionen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentİstanbul Kent Üniversitesi, Fakülteler, Eczacılık Fakültesi, Temel Eczacılık Bilimleri Bölümüen_US
dc.contributor.authorID0000-0003-0016-3929en_US
dc.contributor.institutionauthorGöze, İsmihan
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage13en_US
dc.identifier.endpage21en_US
dc.relation.journalIstanbul Kent University Journal of Health Sciencesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster