Browsing Beslenme ve Diyetetik Bölümü by Category "Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı"
Now showing items 1-14 of 14
-
Akdeniz diyet bileşenlerinin bilişsel sağlık üzerine etkisi
(Türkiye Diyestisyenler Derneği, 2024)Bilişsel sağlık sorunları hem birey hem de toplum için önemli bir yüktür ve değişen dünya koşulları ile birlikte bu sorunların yıllar içerisinde giderek artması beklenmektedir. Bu nedenle bilişsel sağlığın korunması, ... -
Akdeniz diyeti ve Batı diyetine uygun öğün modellerinin tiyol-disülfit homeostazı üzerine postprandiyal etkilerinin değerlendirilmesi
(Türkiye Diyestisyenler Derneği, 2024)Amaç: Bu çalışma Akdeniz diyeti (AD) ve Batı diyetine (BD) uygun öğün modellerinin tiyol-disülfit homeostazı üzerine postprandiyal etkilerinin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bireyler ve Yöntem: Çalışma, 19-45 yaş ... -
Antenatal dönemde mobil sağlık hizmetleri
(İnönü Üniversitesi, 2020)Günümüzde modern teknoloji kullanımlarının gelişmesiyle birlikte dijitalleşme her sektöre yansımıştır. Dijitalleşmenin sağlık sektöründeki yansımaları olan dijital sağlık, elektronik sağlık (e-sağlık) ve mobil sağlık ... -
Besin güvencesizliği ve mental sağlık ilişkisi
(Türkiye Diyetisyenler Derneği, 2023)Besin güvencesi; besinlerin mevcudiyetini ve karşılanabilirliğini içeren, besinleri kabul edilebilir yollarla elde etmeyi, bireysel besin kullanımının yanı sıra kültürel normları da kapsayan karmaşık bir olgudur. Küresel ... -
Can mindful eating help us when we struggle with eating? Mindful eating replaces diets
(2020)Abstract Eating and weight related disorders are spreading widely all over the world. Individuals and health professionals are seeking effective and lifelong treatments for them. The purpose of this review was to summarize ... -
Diyet öz yeterlilik ölçeği Türkçe uyarlamasının geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
(Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, 2023)Bu çalışmada Diyet Öz Yeterlilik Ölçeği’nin (DÖYÖ) Türkçe Formu’nun geçerlilik ve güvenilirliğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Metodolojik araştırma tasarımı kullanılan çalışma, 2021-2022 akademik yılında Üsküdar ... -
Dört Faktörlü Yeme Farkındalığı Ölçeği’nin Türkçeye uyarlanması: geçerlik ve güvenirlik çalışması
(Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2023)Amaç: Dört Faktörlü Yeme Farkındalığı Ölçeği (4F-YFÖ), çe- şitli alanlarda yemeye özgü farkındalığı hem tepkisizlik, yargılamama, içsel farkındalık, dışsal farkındalık alt faktörleri ile hem de farkındalı- ğın tutum ve ... -
Düzenli egzersiz yapan üniversite öğrencilerinde kaslı olma dürtüsü, kaslılık odaklı yeme davranışı ve egzersiz bağımlılığı ile beden algısı, yeme bozukluğu riski ve fiziksel aktivite düzeyi ilişkisi: tanımlayıcı araştırma
(Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2023)Amaç: Bu çalışmanın amacı, düzenli egzersiz yapan üniversite öğrencilerinin kaslı olma dürtüsü, kaslılık odaklı yeme davranışı ve eg- zersiz bağımlılığı ile beden algısı, yeme bozukluğu riski ve fiziksel ak- tivite düzeyi ... -
Effects of fiber or probiotic yogurt supplementation on intestinal barrier integrity in constipation-predominant irritable bowel syndrome
(Galenos Publishing House, 2024)Aims: This study aimed to evaluate the effects of different dietary treatments on intestinal integrity in female subjects aged 19-50 years with a previous diagnosis of constipation predominant irritable bowel syndrome ... -
Kadınlarda kalsiyum ve kalsiyum emilimine yardımcı olan diğer besin öğeleri tüketiminin değerlendirilmesi
(Ankara Üniversitesi, 2021)Beslenme durumu bireyin besin öğelerine olan fizyolojik gereksiniminin karşılanma düzeyini yansıtır. Besin öğelerinden olan kalsiyumun yeterli alımı tüm yaş gruplarındaki bireyler için önemlidir. Bununla birlikte kadınların ... -
Otizm spektrum bozukluğu tanısı olan çocuklarda yeme davranışı, obezite durumu ve ailelerin beslenme konusunda yaşadıkları sorunlar
(Kılıçhan Bayar, 2022)Amaç: Bu çalışmada otizm spektrum bozukluğu (OSB) tanılı çocukların yeme davranışlarının tespiti, yaşa göre vücut ağırlıklarının değerlendirilmesi ve ailelerin çocuğun beslenmesi konusunda yaşadıkları sorunların ... -
Ramazan orucunun yeme farkındalığı, su dengesi ve beslenme durumu üzerine etkisi: Pilot çalışma
(Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, 2024)Amaç: Ramazan orucunun beslenme sıklığı ve besin seçimlerini etkileyerek besin ve sıvı alımlarını değiştirdiği bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı Ramazan orucunun yeme farkındalığı, hidrasyon ve beslenme durumuna etkisinin ... -
Vücut ağırlığı denetiminde güncel bir yaklaşım: sezgisel yeme
(Gümüşhane Üniversitesi, 2024)Obezite prevalansı dünya çapında giderek artmaktadır ve obeziteye yönelik birçok farklı tedavi yaklaşımı ileri sürülmüştür. Diyet zihniyetini reddeden, bireyin fizyolojik açlık ve tokluk sinyallerine göre beslenmesini ... -
Yeme davranışı, yeme bozukluğu ve ortoreksiya nervoza yordayıcıları olarak sosyal medya bağımlılığı ve kullanım amaçları: genç yetişkinler üzerine bir çalışma
(Galenos Yayınevi, 2023)Amaç: Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinde yeme davranışı, yeme bozukluğu riski, ortoreksiya nervoza eğilimi yordayıcıları olarak, sosyal medya bağımlılığı ve sosyal medyanın kullanım amaçlarının incelenmesi hedeflenmiştir. ...