Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorHamurcu, Pınar
dc.contributor.authorŞahin, İrem Nur
dc.contributor.authorBatar, Nazlı
dc.contributor.authorÇelik, Abdullah
dc.date.accessioned2023-09-19T10:00:28Z
dc.date.available2023-09-19T10:00:28Z
dc.date.issued2023en_US
dc.identifier.citationHamurcu P. , Şahin İ. N. , Batar N. , Çelik A. Diyet Öz Yeterlilik Ölçeği Türkçe Uyarlamasının Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması. Osmangazi Tıp Dergisi. 2023; 45(2): 151-160.en_US
dc.identifier.issn1305-4953
dc.identifier.issn2587-1579
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/otd/issue/75803/1176057
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1194822/diyet-oz-yeterlilik-olcegi-turkce-uyarlamasinin-gecerlilik-ve-guvenilirlik-calismasi
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12780/599
dc.description.abstractBu çalışmada Diyet Öz Yeterlilik Ölçeği’nin (DÖYÖ) Türkçe Formu’nun geçerlilik ve güvenilirliğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Metodolojik araştırma tasarımı kullanılan çalışma, 2021-2022 akademik yılında Üsküdar Üniversitesi’nde 475 katılımcıyla yürütülmüştür. Google Formlar’da yapılandırılmış bir anket aracılığıyla Bilgi Formu, Diyet Öz Yeterlilik Ölçeği ve Genel Öz Yeterlik Ölçeği uygulanmıştır. İstatistiksel değerlendirmede iç tutarlılık katsayısı, faktör analizleri ve korelasyonları IBM SPSS26® yazılımı ile yapılmıştır. DÖYÖ’nün 146 kişi ile yürütülen pilot çalışmasında, Cronbach’s Alpha değeri 0.787 bulunarak, ölçeğin oldukça güvenilir olduğu ve ölçekten madde çıkartılmadan, geçerlilik analizine uygun olduğu belirlenmiştir. Asıl çalışmanın Açımlayıcı Faktör Analizi’nde, Kaiser-Mayer-Olkin değeri 0.907 ile örneklem hacminin süper düzeyde yeterli olduğu ve Bartlett Küresellik testi ile χ2=1107.066 ve p=0.000 düzeyinde istatistiki açıdan anlamlı olduğu bulunmuştur. Faktör yükleri >0.20, öz değerleri >1 olan ve toplam varyansın %67.44’ünü açıklayan 3 faktörlü bir yapı saptanmıştır. Çalışmanın Doğrulayıcı Faktör Analizi’nde 11 maddelik versiyonun uyum iyiliği indeksleri RMSEA=0.022; CFI=0.997; GFI=0.992; NFI=0.981; SRMR=0.054; AGFI=0.987; χ2/df=1.126 olarak yeterli uyum gösterdiği saptanmıştır. İç tutarlılık analizinde Cronbach’s Alpha katsayısı 0.900 olarak bulunmuştur. Diyet öz yeterliliğini ölçmeye yarayan Diyet Öz Yeterlilik Ölçeği’nin (DÖYÖ) Türkçe Formu’nun geçerli ve güvenilir olduğu gösterilmiştir.en_US
dc.description.abstractThe validity and reliability the Dieting Self-Efficiency Scale (DIET-SE) in Turkish as aimed. The study, using a methodological research design, was carried out with 475 participants at Uskudar University in the 2021-2022 academic year. Sociodemoghrafic questions, the Dieting Self-Efficiency Scale and the General Self-Efficacy (GSE) Scale were applied through a structured questionnaire created in Google Forms. In the statistical analyses, internal consistency coefficient, factor analyzes and correlations were made with IBM SPSS26® software. In the pilot study of DÖYÖ conducted with 146 participants, Cronbach's Alpha value was 0.787, and it was determined that the scale had highly reliability and suitable for validity analysis without removing any items. In Explanatory Factor Analysis of main study, Kaiser-Mayer-Olkin value was 0.907, sample size was super level sufficient, and Bartlett Sphericity Test was statistically significant at the level of χ2=1107.066 and p=0.000. Consequently, a 3-factor structure was revealed with factor loads >0.20 and eigenvalues >1, explaining 67.44% of total variance. In the Confirmatory Factor Analysis of study, the goodness of fit indices of 11-item version were RMSEA=0.022; CFI=0.997; GFI=0.992; NFI=0.981; SRMR=0.054; AGFI=0.987; χ2/df=1.126 so it was determined that showed sufficient fit. In the internal consistency analysis, Cronbach's Alpha coefficient was found to be 0.900. The Turkish version of the Dieting Self-Efficiency Scale which can be used to measure dieting self-efficiency, has been shown to be valid and reliable in Turkish population.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherEskişehir Osmangazi Üniversitesien_US
dc.relation.isversionof10.20515/otd.1176057en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGeçerliliken_US
dc.subjectGüvenilirliken_US
dc.subjectBeslenme ve yeme bozukluklarıen_US
dc.subjectYeme alışkanlığıen_US
dc.subjectÖz yeterliken_US
dc.subjectValidityen_US
dc.subjectReliabilityen_US
dc.subjectFeeding and eating disordersen_US
dc.subjectEating behavioren_US
dc.subjectSelf efficacyen_US
dc.titleDiyet öz yeterlilik ölçeği Türkçe uyarlamasının geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasıen_US
dc.title.alternativeThe validity and reliability of the Turkısh form of the dieting self-efficiency scaleen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentİstanbul Kent Üniversitesi, Fakülteler, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümüen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-7569-6984en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-5446-9467en_US
dc.contributor.authorID0000-0001-9527-5709en_US
dc.contributor.authorID0000-0003-4288-5567en_US
dc.contributor.institutionauthorHamurcu, Pınar
dc.contributor.institutionauthorŞahin, İrem Nur
dc.contributor.institutionauthorBatar, Nazlı
dc.contributor.institutionauthorÇelik, Abdullah
dc.identifier.volume45en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage151en_US
dc.identifier.endpage160en_US
dc.relation.journalOsmangazi Tıp Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster