dc.contributor.author | Erçin, Özlem | |
dc.contributor.author | Kopuz, Dilan | |
dc.date.accessioned | 2024-04-08T08:25:28Z | |
dc.date.available | 2024-04-08T08:25:28Z | |
dc.date.issued | 2024 | en_US |
dc.identifier.citation | Erçin Ö, Kopuz D. İçeceklerin Tek Renkli Kompozit Rezinlerin Renk Stabilitesine ve Yüzey Pürüzlülüğüne Olan Etkisi. ADO Klinik Bilimler Dergisi. 2024;13(1):68-76. | en_US |
dc.identifier.issn | 1307-3540 | |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/pub/adoklinikbilimler/issue/82902/1290223 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.54617/adoklinikbilimler.1290223 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12780/792 | |
dc.description.abstract | Amaç: Bu çalışmanın amacı, 5 farklı içeceğin tek renkli kompozit
rezinlerin renk stabilitesine ve yüzey pürüzlülüğüne olan etkisinin
değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Çalışmada 5 farklı tek renkli kompozit rezin
(Clearfil Majesty ES-2 Universal, Omnichroma, Vittra APS Unique,
ZenChroma, Charisma Topaz ONE) kullanılmıştır. Her bir grup
için 35 adet kompozit disk (2 mm kalınlığında- 7 mm çapında)
hazırlanmıştır. Bitim ve cila işlemleri Sof-Lex XT cila diskleri ile
gerçekleştirilmiştir. Polimerizasyon işleminin tamamlanması için
örnekler 37 °C distile suda 24 saat bekletilmiştir. Ardından örnekler
rastgele 5 deneysel gruba ayrılarak; kahvede, distile suda,
kırmızı şarapta, çayda ve kolada bekletilmiştir (n=7). Örneklerin
başlangıç, 10. gün ve 28. gün L, a ve b değerleri Konica Minolta
CM-3600A ile ölçülmüş ve renk değişimleri CIEDE2000 formülü
kullanılarak hesaplanmıştır. Yüzey pürüzlülükleri ise Mitutoyo SJ 410 profilometre cihazı ile ölçülmüştür. Veriler tek yönlü varyans
analizi (One-way ANOVA) ve Kruskal Wallis testleri ile analiz
edilmiştir (p<0.05).
Bulgular: Kırmızı şarapta bekletilen örnekler, 28 gün renklenme
sonunda diğer solüsyon gruplarına göre anlamlı ölçüde daha
fazla renklenmiştir (p<0.05). Kolada bekletilen örnekler ise 28 gün
renklenme sonunda en yüksek pürüzlülük değerlerini göstermiştir
(p<0.05).
Sonuç: Estetik restorasyonlarda renklenme önemli bir
parametredir. Materyallerin hem yüzey hem renk özellikleri
içeceklerden etkilenmektedir. | en_US |
dc.description.abstract | Aim: To evaluate the effect of 5 different colorant solutions on
the color stability and surface roughness of single-color resin
composites.
Materials and Method: 5 different single-color composites
(Clearfil Majesty ES-2 Universal, Omnichroma, Vittra APS Unique,
ZenChroma, Charisma Topaz ONE) were used. 35 composite
discs (h:2 mm thick- d:7 mm diameter) were prepared for each
group. Finishing and polishing procedures were carried out with
Sof-Lex XT polishing discs. To complete the polymerization, the
samples were kept in distilled water at 37 °C for 24 hours for
postpolymerization. Then the samples were randomly divided
into 5 groups; coffee, distilled water, red wine, tea, and cola (n=7).
The baseline, 10th day, and 28th day L, a, and b values were
measured with Konica Minolta CM-3600A and color changes
were obtained using the CIEDE2000 formula. Surface roughness
were measured with the Mitutoyo SJ-410 profilometer. Data were
analyzed with One-way ANOVA and Kruskal Wallis tests (p<0.05).
Results: Samples kept in red wine were significantly more colored
than other solution groups after 28 days (p<0.05). Samples kept
in cola showed the highest roughness values after 28 days of
coloration (p<0.05).
Conclusion: Coloration is an important parameter in aesthetic
restorations. Both surface and color properties of materials are
affected by colorant solutions. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Ankara Diş Hekimleri Odası | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.54617/adoklinikbilimler.1290223 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Kompozit rezin | en_US |
dc.subject | Renk stabilitesi | en_US |
dc.subject | Yüzey pürüzlülüğü | en_US |
dc.subject | Color stability | en_US |
dc.subject | Resin composite | en_US |
dc.subject | Surface roughness | en_US |
dc.title | İçeceklerin tek renkli kompozit rezinlerin renk stabilitesine ve yüzey pürüzlülüğüne olan etkisi | en_US |
dc.title.alternative | Effect of different beverages on color stability and surface roughness of resin composites | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.contributor.department | İstanbul Kent Üniversitesi, Fakülteler, Diş Hekimliği Fakültesi, Klinik Bilimler Bölümü | en_US |
dc.contributor.authorID | https://orcid.org/0000-0003-3379-4567 | en_US |
dc.contributor.authorID | https://orcid.org/0000-0003-2979-6068 | en_US |
dc.contributor.institutionauthor | Erçin, Özlem | |
dc.contributor.institutionauthor | Kopuz, Dilan | |
dc.identifier.volume | 13 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 68 | en_US |
dc.identifier.endpage | 76 | en_US |
dc.relation.journal | ADO Klinik Bilimler Dergisi | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |