Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorErçin, Özlem
dc.contributor.authorKopuz, Dilan
dc.date.accessioned2024-04-08T08:25:28Z
dc.date.available2024-04-08T08:25:28Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.citationErçin Ö, Kopuz D. İçeceklerin Tek Renkli Kompozit Rezinlerin Renk Stabilitesine ve Yüzey Pürüzlülüğüne Olan Etkisi. ADO Klinik Bilimler Dergisi. 2024;13(1):68-76.en_US
dc.identifier.issn1307-3540
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/pub/adoklinikbilimler/issue/82902/1290223
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.54617/adoklinikbilimler.1290223
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12780/792
dc.description.abstractAmaç: Bu çalışmanın amacı, 5 farklı içeceğin tek renkli kompozit rezinlerin renk stabilitesine ve yüzey pürüzlülüğüne olan etkisinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 5 farklı tek renkli kompozit rezin (Clearfil Majesty ES-2 Universal, Omnichroma, Vittra APS Unique, ZenChroma, Charisma Topaz ONE) kullanılmıştır. Her bir grup için 35 adet kompozit disk (2 mm kalınlığında- 7 mm çapında) hazırlanmıştır. Bitim ve cila işlemleri Sof-Lex XT cila diskleri ile gerçekleştirilmiştir. Polimerizasyon işleminin tamamlanması için örnekler 37 °C distile suda 24 saat bekletilmiştir. Ardından örnekler rastgele 5 deneysel gruba ayrılarak; kahvede, distile suda, kırmızı şarapta, çayda ve kolada bekletilmiştir (n=7). Örneklerin başlangıç, 10. gün ve 28. gün L, a ve b değerleri Konica Minolta CM-3600A ile ölçülmüş ve renk değişimleri CIEDE2000 formülü kullanılarak hesaplanmıştır. Yüzey pürüzlülükleri ise Mitutoyo SJ 410 profilometre cihazı ile ölçülmüştür. Veriler tek yönlü varyans analizi (One-way ANOVA) ve Kruskal Wallis testleri ile analiz edilmiştir (p<0.05). Bulgular: Kırmızı şarapta bekletilen örnekler, 28 gün renklenme sonunda diğer solüsyon gruplarına göre anlamlı ölçüde daha fazla renklenmiştir (p<0.05). Kolada bekletilen örnekler ise 28 gün renklenme sonunda en yüksek pürüzlülük değerlerini göstermiştir (p<0.05). Sonuç: Estetik restorasyonlarda renklenme önemli bir parametredir. Materyallerin hem yüzey hem renk özellikleri içeceklerden etkilenmektedir.en_US
dc.description.abstractAim: To evaluate the effect of 5 different colorant solutions on the color stability and surface roughness of single-color resin composites. Materials and Method: 5 different single-color composites (Clearfil Majesty ES-2 Universal, Omnichroma, Vittra APS Unique, ZenChroma, Charisma Topaz ONE) were used. 35 composite discs (h:2 mm thick- d:7 mm diameter) were prepared for each group. Finishing and polishing procedures were carried out with Sof-Lex XT polishing discs. To complete the polymerization, the samples were kept in distilled water at 37 °C for 24 hours for postpolymerization. Then the samples were randomly divided into 5 groups; coffee, distilled water, red wine, tea, and cola (n=7). The baseline, 10th day, and 28th day L, a, and b values were measured with Konica Minolta CM-3600A and color changes were obtained using the CIEDE2000 formula. Surface roughness were measured with the Mitutoyo SJ-410 profilometer. Data were analyzed with One-way ANOVA and Kruskal Wallis tests (p<0.05). Results: Samples kept in red wine were significantly more colored than other solution groups after 28 days (p<0.05). Samples kept in cola showed the highest roughness values after 28 days of coloration (p<0.05). Conclusion: Coloration is an important parameter in aesthetic restorations. Both surface and color properties of materials are affected by colorant solutions.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherAnkara Diş Hekimleri Odasıen_US
dc.relation.isversionof10.54617/adoklinikbilimler.1290223en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKompozit rezinen_US
dc.subjectRenk stabilitesien_US
dc.subjectYüzey pürüzlülüğüen_US
dc.subjectColor stabilityen_US
dc.subjectResin compositeen_US
dc.subjectSurface roughnessen_US
dc.titleİçeceklerin tek renkli kompozit rezinlerin renk stabilitesine ve yüzey pürüzlülüğüne olan etkisien_US
dc.title.alternativeEffect of different beverages on color stability and surface roughness of resin compositesen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentİstanbul Kent Üniversitesi, Fakülteler, Diş Hekimliği Fakültesi, Klinik Bilimler Bölümüen_US
dc.contributor.authorIDhttps://orcid.org/0000-0003-3379-4567en_US
dc.contributor.authorIDhttps://orcid.org/0000-0003-2979-6068en_US
dc.contributor.institutionauthorErçin, Özlem
dc.contributor.institutionauthorKopuz, Dilan
dc.identifier.volume13en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage68en_US
dc.identifier.endpage76en_US
dc.relation.journalADO Klinik Bilimler Dergisien_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster