The fate of regionalization in South America: ephemeral regional initiatives
Citation
Özel, M. The fate of regionalization in South America: ephemeral regional initiatives. Latin Amerika Jeopolitiği (2024), 1. bs. 165-180.Abstract
South America bears the potential or resources, such as population and fertile land, to have more influence in global affairs. However, historically, it has yet to implement regionalization to pave the way for successful performance. New attempts for regionalization are underway that could trigger the potential through a post-hegemonic approach in regionalism, i.e., UNASUR and PROSUR. This book section discusses the societal, political, military, economic, and environmental dynamics and the historical background of South American regionalization.
The regionness and the coherence of the South American Regional Security Complex are analysed theoretically, elaborating the ambitions and fears of the actors. Moreover, the potential of a revitalized UNASUR or its ephemeral successor PROSUR to improve the status of the continent from a conflict formation to a security cooperation is discussed in the regional framework. At this juncture, the presidential change in Argentina might determine the fate of regionalization. Güney Amerika, küresel ilişkilerde daha fazla etkiye sahip olma potansiyeline veya kaynaklarına sahiptir. Bununla birlikte, tarihsel olarak, başarılı performansın önünü açmak için bölgeselleşmeyi henüz uygulamamıştır. Bölgeselcilik, diğer bir deyişle UNASUR ve PROSUR post-hegemonik bir yaklaşımla potansiyeli tetikleyebilecek yeni bölgeselleşme girişimleri devam etmektedir. Bu kitap bölümü, Güney Amerika bölgeselleşmesinin toplumsal, politik, askeri, ekonomik ve çevresel dinamiklerini ve tarihsel arka planını tartışmaktadır.
Güney Amerika Bölgesel Güvenlik Kompleksi'nin bölgeselliği ve tutarlılığı teorik olarak analiz edilmekte ve aktörlerin hırsları ve korkuları detaylandırılmaktadır. Ayrıca, yeniden canlandırılmış bir UNASUR'un veya onun geçici halefi PROSUR'un kıtanın durumunu bir çatışma oluşumundan bir güvenlik işbirliğine iyileştirme potansiyeli bölgesel çerçevede tartışılmaktadır. Bu noktada, Arjantin'deki başkanlık değişikliği bölgeselleşmenin kaderini belirleme potansiyeline sahiptir.