• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü
  • Bildiri Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü
  • Bildiri Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Kadın üniversite öğrencilerinde sezgisel yeme ile yeme farkındalığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (8.847Mb)

Tarih

2025

Yazar

Çamlıbel, Beyzanur
Bayar, Esila
Şahin, Kübra
Oyman Şahinkaya, Büşra Umut

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Çamlıbel B., Bayar E., Şahin K., Oyman Şahinkaya B. U. Kadın üniversite öğrencilerinde sezgisel yeme ile yeme farkındalığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi. 10. Uluslararası Sağlıklı Yaşam Kongresi (2025):118-125.

Özet

Üniversite dönemi, bireylerin beslenme alışkanlıklarının şekillendiği, aynı zamanda stres, zaman yönetimi ve akademik baskılarla mücadele ettikleri bir süreçtir. Bu süreçte sezgisel yeme ve yeme farkındalığı gibi sağlıklı yeme davranışlarının önemi giderek artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kadın üniversite öğrencilerinin sezgisel yeme ve yeme farkındalığı düzeylerini değerlendirmek ve aralarındaki ilişkisini incelemektir. Bu kesitsel tanımlayıcı tipteki çalışma, gönüllülük esasına dayanmaktadır ve Kasım 2024-Şubat 2025 tarihleri arasında 379 kadın katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Veriler çevrimiçi anket uygulamasıyla toplanmıştır. Demografik bilgi formunun yanı sıra Sezgisel Yeme Ölçeği–2 (IES-2) ve Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ-30) kullanılmıştır. Araştırma verileri IBM SPSS v26® paket programı ile değerlendirilmiştir. Katılımcıların yaş ortalaması 21.8±2.57 yıl, beden kütle indeksi (BKİ) ortalaması 24.3±5.82 kg/m2’dir. Katılımcıların %53,6’sının normal vücut ağırlığına (15,5-24,9 kg/m2) sahip olduğu görülmüştür. İES-2 toplam puan ortalaması 3.0±0.78, YFÖ-30 toplam puanı ise 92.9±15.07 olarak bulunmuştur. Beslenme eğitimi alan öğrencilerin hem İES-2 hem de YFÖ-30 puanlarının anlamlı şekilde daha yüksek olduğu (p<0.05); diyet yapmayan öğrencilerin YFÖ-30 puanları, sürekli diyet yapanlara kıyasla daha yüksek bulunmuştur (p<0.01). BKİ ile YFÖ-30 puanı arasında negatif yönlü, orta düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (r=-0.401; p<0.01). İES-2 ile YFÖ-30 puanları arasında pozitif ve zayıf düzeyde bir ilişki bulunmuştur (r = 0.168; p<0.01). Özellikle Açlık-Tokluk Sinyallerine Güvenme ve Beden-Besin Seçimi Uyumu alt boyutları, yeme farkındalığıyla anlamlı ilişkiler göstermiştir (p<0.05). Bu sonuçlar, üniversite öğrencilerinde sağlıklı yeme davranışlarının geliştirilmesinde sezgisel yeme ve yeme farkındalığının önemli olduğunu göstermektedir.

Kaynak

10. Uluslararası Sağlıklı Yaşam Kongresi

Bağlantı

https://www.saglikliyasamkongresi.org/
https://hdl.handle.net/20.500.12780/1127

Koleksiyonlar

  • Bildiri Koleksiyonu [8]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@Kent

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber || Yönerge || Kütüphane || İstanbul Kent Üniversitesi || OAI-PMH ||

İstanbul Kent Üniversitesi, İstanbul, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
İstanbul Kent Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Kent:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.