Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorİnce Karaçeper, Ecem
dc.date.accessioned2025-06-23T11:19:47Z
dc.date.available2025-06-23T11:19:47Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.citationKARAÇEPER, E. I. (2024). Yeme-İçme Sektöründe Yaşanılan Dijital Dönüşüme Yönelik Mutfak Şeflerinin Bakış Açısı: Mersin İli Örneği. Journal of Tourism and Gastronomy Studies , 12(4), 2379 - 2399. doi.org/10.21325/jotags.2024.1492en_US
dc.identifier.issn2147-8775
dc.identifier.urihttps://jotags.net/index.php/jotags/article/view/2189/3387
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12780/1160
dc.description.abstractSon yıllarda, sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) gibi ileri teknoloji uygulamaları, şeflerin yaratıcılıklarını ve yeteneklerini geliştirmelerine olanak tanıyan önemli araçlar olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışmada, mutfak şeflerinin sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanımına yönelik bakış açısı incelenmiştir. Bu kapsamda, nitel araştırma yöntemlerinden olan yüz yüze görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşmeler, Mersin’de bulunan ve alanında uzman kişilerden oluşan 15 restoran şefi ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, Microsoft Power BI programı ile analiz edilmiş ve görselleştirilmiştir. Çalışma sonuçları, Mersin'deki sektör koşullarının henüz yeterli seviyede olmadığını, ancak mutfak şeflerinin sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamalarına yönelik olumlu bakış açısının bu teknolojilerin yaratıcılığı ve verimliliği artırma potansiyeline işaret ettiğini ortaya koymaktadır. Bu teknolojiler, mutfak şeflerinin geleneksel pişirme yöntemleriyle birleştirilerek yenilikçi ve lezzetli yemekler hazırlamalarına olanak tanırken aynı zamanda mutfak operasyonlarını da iyileştirebilme gücüne sahiptir. Gelecekte, mutfak şeflerinin bu teknolojileri daha yaygın bir şekilde benimsemesi ve kullanması beklenmektedir.en_US
dc.description.abstractIn recent years, advanced technology applications such as virtual reality (VR) and augmented reality (AR) have emerged as significant tools that enable chefs to enhance their creativity and skills. This study examines the perspectives of chefs on the use of VR and AR applications. To this end, the qualitative research method of face-to-face interviews was employed. Interviewswere conducted with 15 expert restaurant chefs located in Mersin. The data were analyzed and visualized using Microsoft Power BI. The results indicate that while the sector conditions in Mersin are not yet optimal, the positive outlook of chefs towards VRand AR applications highlights the potential of these technologies to increase creativity and efficiency. These technologies allow chefs to prepare innovative and delicious dishes by integrating them with traditional cooking methods, while also having thecapacity to improve kitchen operations. In the future, it is expected that chefs will adopt and utilize these technologies more widely.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherİrfan Yazıcıoğluen_US
dc.relation.isversionof10.21325/jotags.2024.1492en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMutfak şefien_US
dc.subjectSanal gerçekliken_US
dc.subjectArtırılmış gerçekliken_US
dc.subjectRestoranen_US
dc.subjectMersinen_US
dc.subjectChefen_US
dc.subjectVirtual realityen_US
dc.subjectAugmented realityen_US
dc.subjectRestauranten_US
dc.titleYeme-içme sektöründe yaşanılan dijital dönüşüme yönelik mutfak şeflerinin bakış açısı: Mersin ili örneğien_US
dc.title.alternativeThe virtual transformation in the food and beverage industry and the perspective of chefs: The case of Mersinen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentİstanbul Kent Üniversitesi, Fakülteler, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüen_US
dc.contributor.authorID0000-0003-4896-5533en_US
dc.contributor.institutionauthorİnce Karaçeper, Ecem
dc.identifier.volume12en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage2379en_US
dc.identifier.endpage2399en_US
dc.relation.journalJournal of Tourism and Gastronomy Studiesen_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster