• Türkçe
    • English
  • English 
    • Türkçe
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Fakülteler
  • Eczacılık Fakültesi
  • Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Fakülteler
  • Eczacılık Fakültesi
  • Temel Eczacılık Bilimleri Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Ticari karanfil yağı kompozisyonuna kalite ve güvenirlilik açısından bir bakış

Thumbnail

View/Open

Tam Metin / Full Text (767.7Kb)

Date

2025

Author

Vural, Nilüfer
Göze, İsmihan

Metadata

Show full item record

Citation

Vural, N., & Goze, İ. (2025). Ticari Karanfil Yağı Kompozisyonuna Kalite ve Güvenirlilik Açısından Bir Bakış. Istanbul Kent University Journal of Health Sciences, 4(2), 13-21.

Abstract

Eugenia caryophyllata L. Merr. & Perry (Myrtaceae) -karanfil- tropikal/subtropikal iklim koşullarında yetiştirilen ve çiçek tomurcuklarından esansiyel yağı elde edilerek kullanılan bir türdür. Elde edilen bu esansiyel yağ kozmetik, gıda ve temizlik endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca geleneksel tıpta, diş ağrısını hafifletmek ve iyileşmeyi desteklemek için topikal olarak uygulandığı da bilinmektedir. Karanfil esansiyel yağı pek çok biyoaktif kimyasalı bünyesinde barındırmaktadır ve ana bileşeni öjenoldür. Ticari olarak aktarlarda ve eczanelerde satılan karanfil yağları da diş ağrılarında geleneksel olarak kullanılmaktadır. Satışa sunulan bu ürünlerin oral kullanımlardaki içerik endişesi sebebiyle halk sağlığı açısından önemli olduğu düşünülerek aktardan satın alınan bir örnek karanfil yağı, Gaz Kromatografi-Kütle Spektroskopisi (GC-MS) yöntemi ile analiz edilerek kimyasal profili belirlenmiş; analiz sonuçları, Eugenia caryophyllata tomurcuklarının toplanıp, su buharı distilasyonuyla elde edilen orijinal uçucu yağın GC-MS aktivite sonuçlarının yayınlandığı araştırma makaleleriyle karşılaştırılmıştır. Sonuçta, esansiyel yağda aktif bileşen öjenolün ve öjenol asetatın miktarlarının olması gerekenden düşük olduğu, oleik asit katkısının bulunduğu belirlenmiş, ancak toksik maddeler tespit edilmemiştir. Araştırmamız bir ön araştırma mahiyetinde olup diğer araştırmacılara fikir vermek ve dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirilmiştir.
 
Eugenia caryophyllata L. Merr. & Perry (Myrtaceae), commonly known as clove, is a species cultivated in tropical and subtropical climates from which essential oil is extracted from the flower buds. This essential oil is widely utilized in the cosmetics, food, and cleaning industries. Additionally, it is known to be applied topically in traditional medicine for the alleviation of toothache and to support healing. Clove essential oil contains numerous bioactive compounds, with eugenol being the primary component. Clove oils available commercially in herbal shops and pharmacies traditionally relieve tooth pain. Given the public health concerns regarding the contents of these products for oral use, a sample of clove oil purchased from a herbal shop was analyzed using Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS) to determine its chemical profile. The analytical results were compared with published research articles reporting the GC-MS activity results of the original essential oil obtained from the steam distillation of Eugenia caryophyllata buds. The findings indicated that the concentrations of the active components eugenol and eugenol acetate were lower than expected, and oleic acid was identified as an additive; however, no toxic substances were detected. This study serves as a preliminary investigation to provide insights and draw attention for further research.
 

Source

Istanbul Kent University Journal of Health Sciences

Volume

4

Issue

2

URI

https://dergipark.org.tr/tr/pub/ikujhs/issue/93953/1645257
https://hdl.handle.net/20.500.12780/1214

Collections

  • Makale Koleksiyonu [7]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 




| Instruction | Guide | Contact |

DSpace@Kent

by OpenAIRE
Advanced Search

sherpa/romeo

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution AuthorThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsTypeLanguageDepartmentCategoryPublisherAccess TypeInstitution Author

My Account

LoginRegister

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Guide || Instruction || Library || İstanbul Kent University || OAI-PMH ||

İstanbul Kent University, İstanbul, Turkey
If you find any errors in content, please contact:

Creative Commons License
İstanbul Kent University Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Kent:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.