• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Eczacılık Fakültesi
  • Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Eczacılık Fakültesi
  • Eczacılık Meslek Bilimleri Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Comparison of the effect of UVB application on the antioxidant properties of different mushroom species with vitamins D2 and D3

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (878.9Kb)

Tarih

2024

Yazar

Cebeci, Aybike
Taşkın, Turgut
Aktaç, Şule
Çam, Muhammet Emin
Sancı, Rıfat Sami
Güneş, Fatma Esra

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

Cebeci, A.; Taşkın, T.; Aktaç, Ş.; Çam, M. E.; Sancı, R. S.; Güneş, F. E. Comparison of the effect of UVB application on the antioxidant properties of different mushroom species with vitamins D2 and D3(2024). Journal of Research in Pharmacy, 28(5):1508-1515.

Özet

This study aimed to determine the effect of UVB application on different mushrooms and their antioxidant properties and compare their properties with pure vitamins D2 and D3. In the study, as without UVB, with medium UVB and with high UVB, respectively; 3 ethanol extracts each from White button (E1, E2 and E3), Shiitake (E4, E5 and E6) and King oyster mushroom (E7, E8 and E9) were prepared. The antioxidant activities of the samples were compared with pure vitamin D2 and D3 solutions using DPPH, FRAP, and CUPRAC methods. The results show that vitamins D2 (0.277 mMFeSO4/mg extract) and D3 (0.380 mMFeSO4/mg extract) had the highest FRAP values. In mushroom species, it was determined that E3 (0.216 mMFeSO4/mg extract) and E9 (0.273 mMFeSO4/mg extract) mushroom extracts showed higher activity. Similarly, it was detected that vitamins D2 (0.609 mMrolox equivalent/mg extract) and D3 (1.149 mMrolox equivalent/mg extract) had the highest CUPRAC values. In mushroom species, E3 (0.324 mMrolox equivalent/mg extract) and E9 (0.292 mMrolox equivalent/mg extract) extracts had the highest CUPRAC values. According to the DPPH experiment, E6 (IC50:0.386 mg/ml) and E9 (IC50:0.411mg/ml) extracts showed stronger free radical scavenging activity compared to other extracts, while vitamin D forms showed lower activity than mushroom extracts. Ultimately, it was concluded that the antioxidant properties of mushrooms were positively influenced by the application of UVB.

Kaynak

Journal of Research in Pharmacy

Cilt

28

Sayı

5

Bağlantı

https://jrespharm.com/abstract.php?id=1697
http://dx.doi.org/10.29228/jrp.829
https://hdl.handle.net/20.500.12780/933

Koleksiyonlar

  • Makale Koleksiyonu [21]
  • Scopus İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [301]
  • WoS İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [268]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@Kent

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber || Yönerge || Kütüphane || İstanbul Kent Üniversitesi || OAI-PMH ||

İstanbul Kent Üniversitesi, İstanbul, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
İstanbul Kent Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Kent:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.