Eski Mezopotamya mutfak kültürünün günümüz Diyarbakır mutfağı üzerine etkileri
Künye
ARSLANTAŞ, E. ., & İNCE KARAÇEPER , E. . (2023). Eski Mezopotamya Mutfak Kültürünün Günümüz Diyarbakır Mutfağı Üzerine Etkileri (The Effects of Ancient Mesopotamian Culinary Culture on Today’s Diyarbakır Cuisine). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 11(2), 1163–1188. https://doi.org/10.21325/jotags.2023.1238Özet
Mezopotamya, kültürlerin beşiği olarak bilinen bir bölgedir. Bu bölge dünya tarihinin,
kültürünün, şehirleşmesinin ve mutfağının gelişmesinde etkili olmuştur. Diyarbakır ise Eski
Mezopotamya coğrafyasının içerisinde kalan bir şehirdir. Araştırmanın amacı, dünya
mutfaklarının çıkış noktası olarak görülen Mezopotamya mutfak kültürünün; günümüz
Diyarbakır mutfağı üzerine olan etkilerinin araştırılmasıdır. Bu etki bağlamında; ürünlere,
pişirme tekniklerine, yiyeceklere, içeceklere ve tariflere yer verilmiştir. Mezopotamya ve
Diyarbakır önce kendi içinde tarihi ve coğrafyasıyla değerlendirilmiş, ayrı ayrı mutfak
kültürleri incelenmiştir. Mutfak kültürlerini karşılaştırmak için nitel araştırma yaklaşımı
benimsenerek gerçekleştirilen araştırmanın verileri doküman incelemesi yoluyla elde
edilmiştir. Sonuç olarak Eski Mezopotamya mutfak kültürünün büyük ölçüde kullanılan
ürünler, pişirme teknikleri, mutfak yapısı, geliştirilen tarifler bakımından günümüz
Diyarbakır mutfağını etkilediği görülmüştür Mesopotamia is a region known as the cradle of cultures. This region has been influential
in the development of world history, culture, urbanization and cuisine. Diyarbakir is a city
within the geography of Ancient Mesopotamia. The aim of the research is the
Mesopotamian cuisine culture, which is seen as the starting point of world cuisines; is to
investigate its effects on today's Diyarbakır cuisine. In the context of this effect; products,
cooking techniques, drinks, foods and recipes were examined. Mesopotamia and
Diyarbakır were first evaluated with their history and geography. Culinary cultures were
examined separately. Then the two culinary cultures were compared with each other. A
qualitative research approach was adopted to compare culinary cultures. The data of the
research carried out were obtained through document analysis. As a result, it has been seen
that the ancient Mesopotamian cuisine culture greatly influenced today's Diyarbakır
cuisine.
Kaynak
Journal of Tourism and Gastronomy StudiesCilt
2Sayı
11Bağlantı
https://doi.org/10.21325/jotags.2023.1238https://jotags.net/index.php/jotags/article/view/1647/2832
https://hdl.handle.net/20.500.12780/586