• Türkçe
    • English
  • Türkçe 
    • Türkçe
    • English
  • Giriş
Öğe Göster 
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
  •   DSpace Ana Sayfası
  • Fakülteler
  • Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü
  • Makale Koleksiyonu
  • Öğe Göster
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Zincir yiyecek içecek işletmelerinde dijital dönüşüm: İstanbul örneği

Thumbnail

Göster/Aç

Tam Metin / Full Text (1004.Kb)

Tarih

2024

Yazar

Akay, Ecem
İnce Karaçeper, Ecem

Üst veri

Tüm öğe kaydını göster

Künye

AKAY, E., KARAÇEPER, E. İ. (2024). ZİNCİR YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM: İSTANBUL ÖRNEĞİ. Journal of gastronomy, hospitality and travel (Online) , 7(2), 527 - 549.

Özet

Bilgi çağı olarak adlandırılan 21. yüzyıl, küreselleşmenin ve dijitalleşme kavramlarının hızlı bir biçimde yaşandığı, Dünya genelinde Endüstri 4.0 kavramının öne çıktığı bir dönemin başlangıcı olmuştur. Günümüz koşullarında, gastronomi alanında da gıda ürünlerinin üretim, dağıtım ve servis edilme aşamalarında gelişen teknolojinin olanaklarından faydalanılmaktadır. Çalışmanın amacı, zincir yiyecek içecek işletmelerindeki dijital dönüşüm, kullanılan teknolojik cihazlar ile bu işletmelerdeki operasyonel algı ve tutumun incelenmesidir. Çalışmada, nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Amaçlı örneklem yönteminin kullanıldığı çalışmada, evreni en iyi temsil edeceği düşünülen ulusal merkezli markanın yöneticilerinden oluşan 15 katılımcıyla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler Maxqda Pro2020 analiz programıyla çözümlenerek analiz edilmiştir. Alan yazın incelendiğinde, ulusal ve uluslararası kapsamda zincir yiyecek içecek işletmelerinin dijital dönüşüm uygulamalarını detaylı bir şekilde ele alan başka bir çalışmanın olmadığı görülmektedir. Bu nedenle çalışmanın, ulusal ve uluslararası alanda önem arz ettiği düşünülmektedir. Analizler, katılımcıların ifadelerine dayanarak iki ana tema tespit edildiğini göstermektedir. Marka dijital dönüşüm uygulamaları ve dijital dönüşüm uygulamalarının avantajları ana temaları ifade ederken bu ana temalar, uygun alt başlıklar ile detaylandırılarak açıklanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, dijital dönüşüm uygulamaları teknolojiyi takip edebilmek, maliyet kontrollerini yapabilmek ve sürdürülebilirlik uygulamalar içerisinde bütünleşmiş operasyonel uygulamaları kullanılarak misafir beklentilerinin karşılanmasında önemli bir rol oynamaktadır.
 
The 21st century, which is called the information age, has been the beginning of a period in which globalization and digitalization concepts are experienced rapidly and the concept of Industry 4.0 has come to the fore worldwide. In today's conditions, the opportunities provided by developing technology are utilized in the production, distribution, and service stages of food products in the field of gastronomy. The aim of the study is to examine the digital transformation in chain food and beverage businesses, the technological devices used, and the operational perception and attitude in these businesses. Qualitative research method was used in the study. In the research, in which purposive sampling method was used, face-to-face interviews were conducted with 15 participants consisting of the managers of the brand, which is thought to best represent the universe. The data obtained from the interviews were analyzed with Maxqda Pro2020 analysis program. When the literature is examined, it is seen that there is no other study that deals with the digital transformation practices of chain food and beverage businesses in a national and international context in detail. For this reason, the study is regarded as having national and international significance. The analysis shows that two main themes were identified based on the statements of the participants. The main themes of brand digital transformation applications, and the advantages of digital transformation applications have been detailed and explained with appropriate subheadings. According to the findings, digital transformation applications play an important role in meeting guest expectations by utilizing integrated operational practices within sustainability, enabling technology tracking, and cost control.
 

Kaynak

Journal of gastronomy, hospitality and travel

Cilt

7

Sayı

2

Bağlantı

https://www.joghat.org/journal-article/419/zincir-yiyecek-icecek-isletmelerinde-dijital-donusum-istanbul-ornegi-digital-transformation-in-chain-food-and-beverage-businesses-the-case-of-istanbul
https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1281547/zincir-yiyecek-icecek-isletmelerinde-dijital-donusum-istanbul-ornegi
https://hdl.handle.net/20.500.12780/965

Koleksiyonlar

  • Makale Koleksiyonu [19]
  • TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu [144]



DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 




| Yönerge | Rehber | İletişim |

DSpace@Kent

by OpenAIRE
Gelişmiş Arama

sherpa/romeo

Göz at

Tüm DSpaceBölümler & KoleksiyonlarTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına GöreBu KoleksiyonTarihe GöreYazara GöreBaşlığa GöreKonuya GöreTüre GöreDile GöreBölüme GöreKategoriye GöreYayıncıya GöreErişim ŞekliKurum Yazarına Göre

Hesabım

GirişKayıt

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
İletişim | Geri Bildirim
Theme by 
@mire NV
 

 


|| Rehber || Yönerge || Kütüphane || İstanbul Kent Üniversitesi || OAI-PMH ||

İstanbul Kent Üniversitesi, İstanbul, Türkiye
İçerikte herhangi bir hata görürseniz, lütfen bildiriniz:

Creative Commons License
İstanbul Kent Üniversitesi Institutional Repository is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 Unported License..

DSpace@Kent:


DSpace 6.2

tarafından İdeal DSpace hizmetleri çerçevesinde özelleştirilerek kurulmuştur.