Kategori "Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı" Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü İçin Listeleme
Toplam kayıt 13, listelenen: 1-13
-
Çatalhöyük gastronomy culture: The first known culinary practices in Anatolia (Türkiye) and world history
(Selçuk Üniversitesi, 2024)Çatalhöyük is an archaeological site located in the Çumra district of Konya, Türkiye, with a deep-rooted history dating back to around 7500 BCE and still not fully explored. In this article, the eating habits and ... -
The effect of popular culture on conspicuous food consumption in Istanbul
(İrfan Yazıcıoğlu, 2023)Eating and drinking culture has begun to differentiate with the changing perception of society, living conditions and technological advances. This differentiation has changed people's preferences, habits and food ... -
Eski Mezopotamya mutfak kültürünün günümüz Diyarbakır mutfağı üzerine etkileri
(İrfan YAZICIOĞLU, 2023)Mezopotamya, kültürlerin beşiği olarak bilinen bir bölgedir. Bu bölge dünya tarihinin, kültürünün, şehirleşmesinin ve mutfağının gelişmesinde etkili olmuştur. Diyarbakır ise Eski Mezopotamya coğrafyasının içerisinde ... -
Evaluation of foreign visitors' Turkish cuisine experiences on tripadvisor, an online platform: the case of İstanbul-Beyoğlu
(İrfan Yazıcıoğlu, 2023)The present study aimed to evaluate the Turkish cuisine experiences of foreign visitors through Tripadvisor, an online platform. In line with this purpose, 82 different food establishments with the concept of "Historical ... -
İstanbul’da faaliyet gösteren müze restoran ve kafelere yönelik çevrimiçi ziyaretçi yorumlarının incelenmesi
(Melih Topaloğlu, 2024)Amaç – Yeni nesil müze restoran ve kafeler, geleneksel müze anlayışını modernleştirerek, ziyaretçilere daha etkileşimli ve keyifli bir deneyim sunmayı amaçlayan bir trendi ifade etmektedir. Bu gelişim, müzeleri sadece ... -
Restoran işletmeleri için bir mobil uygulama önerisi ve öneriye yönelik tutumların belirlenmesi
(Prof. Dr. Yüksel Öztürk, 2021)Restoran işletmeleri için kullanılan mobil uygulamalar incelendiğinde, bunların birbirinden farklı hizmetleri yerine getirdikleri anlaşılmaktadır. Bazı uygulamalar restoran işletme yönetimini kolaylaştırıcı hizmetler ... -
Turizmin etkilerinin sinema filmleriyle incelenmesi: “Güler Misin Ağlar Mısın” örneği
(İrfan Yazıcıoğlu, 2022)Bu çalışmanın amacı, turizm endüstrisinin ekonomik, sosyo-kültürel ve psikolojik etkilerinin sinema filmleri yönünden yansımalarını incelemektir. “Güler misin Ağlar mısın” filminin tercih edilmesinin ... -
Unesco somut olmayan kültürel miras insanlığın temsili listesi gruplandırılması ve Türk mutfak kültürü
(İrfan Yazıcıoğlu, 2021)İnsanlığın kültürel değerlerini koruma altına alıp, gelecek nesillere aktarımını sağlamak için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 2003 yılında Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması ... -
Yeme-içme sektöründe yaşanılan dijital dönüşüme yönelik mutfak şeflerinin bakış açısı: Mersin ili örneği
(İrfan Yazıcıoğlu, 2024)Son yıllarda, sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) gibi ileri teknoloji uygulamaları, şeflerin yaratıcılıklarını ve yeteneklerini geliştirmelerine olanak tanıyan önemli araçlar olarak dikkat ... -
Yenilemeyen doğa maddeleri şeklindeki pastaların tüketiciler tarafından satın alma eğilimlerinin ve beğenilmesinin yetişkin seçici yeme bağlamında incelenmesi: İstanbul ili örneği
(Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, 2025)Bu çalışma yetişkin seçici yeme davranışı bağlamında yenilemeyen doğa maddeleri şeklindeki pastaların tüketiciler tarafından beğenilmesi ve satın alınması niyetini incelemeyi amaçlamaktadır. Literatürde bu konuda sınırlı ... -
Yenilikçi reçete geliştirme bağlamında besin değeri artırılmış glutensiz ve vegan lavaş ekmeği
(Atatürk Üniversitesi, 2023)Sağlıklı ve popüler olması nedeniyle insanlar son zamanlarda buğday unu dışında alternatif gıda maddeleri ile üretilebilen ekmek ve çeşitlerine yönelmiştir. Buğday unu, içerdiği glüten nedeniyle sindirimi daha zor olan ... -
Yüksek sıcaklıkta (barbekü, açık alev, tava) pişirme ve pürmüz kullanmanın gıdaların sağlık üzerine etkileri
(Bayram KANCA, 2024)Eti pişirmek, hem çiğnemeyi ve sindirimi kolaylaştırır, hem de zararlı mikroorganizmaların öldürülmesini sağlar. Ancak yanlış yöntemlerle pişirme sonucunda besin maddelerinin içeriği azalabilir ve potansiyel sağlık riskini ... -
Zincir yiyecek içecek işletmelerinde dijital dönüşüm: İstanbul örneği
(Rahman Temizkan, 2024)Bilgi çağı olarak adlandırılan 21. yüzyıl, küreselleşmenin ve dijitalleşme kavramlarının hızlı bir biçimde yaşandığı, Dünya genelinde Endüstri 4.0 kavramının öne çıktığı bir dönemin başlangıcı olmuştur. Günümüz koşullarında, ...