Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü: Recent submissions
Now showing items 1-20 of 28
-
Yeme-içme sektöründe yaşanılan dijital dönüşüme yönelik mutfak şeflerinin bakış açısı: Mersin ili örneği
(İrfan Yazıcıoğlu, 2024)Son yıllarda, sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) gibi ileri teknoloji uygulamaları, şeflerin yaratıcılıklarını ve yeteneklerini geliştirmelerine olanak tanıyan önemli araçlar olarak dikkat ... -
Z kuşağının yenilebilir böceklere yönelik tutum ve tercihleri: Gastronomi ve mutfak sanatları öğrencileri üzerine bir inceleme
(Tuncay AYDEMİR, 2024)Yenilebilir böceklerin, sürdürülebilir tarım uygulamalarına katkıda bulunarak çevresel etkileri azaltma, düşük sera gazı emisyonları ve su tüketimi ile öne çıkma gibi önemli çevresel faydalarının yanı sıra, yüksek ... -
Çatalhöyük gastronomy culture: The first known culinary practices in Anatolia (Türkiye) and world history
(Selçuk Üniversitesi, 2024)Çatalhöyük is an archaeological site located in the Çumra district of Konya, Türkiye, with a deep-rooted history dating back to around 7500 BCE and still not fully explored. In this article, the eating habits and ... -
Yüksek sıcaklıkta (barbekü, açık alev, tava) pişirme ve pürmüz kullanmanın gıdaların sağlık üzerine etkileri
(Bayram KANCA, 2024)Eti pişirmek, hem çiğnemeyi ve sindirimi kolaylaştırır, hem de zararlı mikroorganizmaların öldürülmesini sağlar. Ancak yanlış yöntemlerle pişirme sonucunda besin maddelerinin içeriği azalabilir ve potansiyel sağlık riskini ... -
“Gastrovandalism” trend or destruction?
(Elsevier, 2025)The increasing use of social media applications, the disappearance of the middle class, and the increasing competition environment are all reasons why food and beverage businesses are looking for new ways to reach their ... -
History of cheese and cheese making
(IGI Global, 2024)This chapter addresses the historical development and cultural significance of cheese making. It examines the emergence of cheese in the Near East, Mediterranean, and Central Europe from the Neolithic Age and details the ... -
An evaluation on green restaurant consumers' service and quality perceptions within the scope of sustainable gastronomy
(Peter Lang Publishing Group, 2024)This book, “Theories and Practices in Tourism, Marketing and Management,” is a testament to rigorous scientific inquiry in the realm of tourism and hotel management. It serves as an essential reference for scholars and ... -
Zincir yiyecek içecek işletmelerinde dijital dönüşüm: İstanbul örneği
(Rahman Temizkan, 2024)Bilgi çağı olarak adlandırılan 21. yüzyıl, küreselleşmenin ve dijitalleşme kavramlarının hızlı bir biçimde yaşandığı, Dünya genelinde Endüstri 4.0 kavramının öne çıktığı bir dönemin başlangıcı olmuştur. Günümüz koşullarında, ... -
İstanbul’da faaliyet gösteren müze restoran ve kafelere yönelik çevrimiçi ziyaretçi yorumlarının incelenmesi
(Melih Topaloğlu, 2024)Amaç – Yeni nesil müze restoran ve kafeler, geleneksel müze anlayışını modernleştirerek, ziyaretçilere daha etkileşimli ve keyifli bir deneyim sunmayı amaçlayan bir trendi ifade etmektedir. Bu gelişim, müzeleri sadece ... -
Yemek ve kültür ilişkisi bağlamında Balkan restoranlarının menü içerik analizi
(Ahmet Fidan, 2024)Balkanlar, coğrafi konumu sebebiyle çeşitli imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. Bu durum bölgedeki mutfak kültürünün çeşitlenip zenginleşmesine ve farklı kültürlerle etkileşime girmesine olanak tanımıştır. Balkan ... -
The effect of popular culture on conspicuous food consumption in Istanbul
(İrfan Yazıcıoğlu, 2023)Eating and drinking culture has begun to differentiate with the changing perception of society, living conditions and technological advances. This differentiation has changed people's preferences, habits and food ... -
Innovative Culinary Development (ICD)
(Peter Lang, 2021)This book includes studies carried out with a scientific purpose in gastronomy and hospitality in tourism and aims to provide theoretical and practical contributions to both academicians and sector employees. In line ... -
Dark gastronomy in times of tribulation
(IGI Global, 2023)Dark tourism involves travel to historical sites associated with death and tragedy. While the main attraction of such sites is their historical value, visitors may also seek to understand other's pain or achieve educational ... -
Restoran işletmeleri için bir mobil uygulama önerisi ve öneriye yönelik tutumların belirlenmesi
(Prof. Dr. Yüksel Öztürk, 2021)Restoran işletmeleri için kullanılan mobil uygulamalar incelendiğinde, bunların birbirinden farklı hizmetleri yerine getirdikleri anlaşılmaktadır. Bazı uygulamalar restoran işletme yönetimini kolaylaştırıcı hizmetler ... -
Unesco somut olmayan kültürel miras insanlığın temsili listesi gruplandırılması ve Türk mutfak kültürü
(İrfan Yazıcıoğlu, 2021)İnsanlığın kültürel değerlerini koruma altına alıp, gelecek nesillere aktarımını sağlamak için Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 2003 yılında Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması ... -
Turizmin etkilerinin sinema filmleriyle incelenmesi: “Güler Misin Ağlar Mısın” örneği
(İrfan Yazıcıoğlu, 2022)Bu çalışmanın amacı, turizm endüstrisinin ekonomik, sosyo-kültürel ve psikolojik etkilerinin sinema filmleri yönünden yansımalarını incelemektir. “Güler misin Ağlar mısın” filminin tercih edilmesinin ... -
Evaluation of foreign visitors' Turkish cuisine experiences on tripadvisor, an online platform: the case of İstanbul-Beyoğlu
(İrfan Yazıcıoğlu, 2023)The present study aimed to evaluate the Turkish cuisine experiences of foreign visitors through Tripadvisor, an online platform. In line with this purpose, 82 different food establishments with the concept of "Historical ... -
Sağlıklı içecekler: renkli beslenme kavramının gastronomi trendlerindeki yeri ve önemi
(De Gruyter, 2022)Amaç: Günümüzde yeni gastronomi akımları çok renkli sunumlar içermekte ve sağlıklı beslenme kavramıyla birçok noktada bir araya gelmektedir. Beslenme özelinde değerlendirildiğinde, renklerin bireyler üzerinde hem ... -
Yenilikçi reçete geliştirme bağlamında besin değeri artırılmış glutensiz ve vegan lavaş ekmeği
(Atatürk Üniversitesi, 2023)Sağlıklı ve popüler olması nedeniyle insanlar son zamanlarda buğday unu dışında alternatif gıda maddeleri ile üretilebilen ekmek ve çeşitlerine yönelmiştir. Buğday unu, içerdiği glüten nedeniyle sindirimi daha zor olan ... -
Eski Mezopotamya mutfak kültürünün günümüz Diyarbakır mutfağı üzerine etkileri
(İrfan YAZICIOĞLU, 2023)Mezopotamya, kültürlerin beşiği olarak bilinen bir bölgedir. Bu bölge dünya tarihinin, kültürünün, şehirleşmesinin ve mutfağının gelişmesinde etkili olmuştur. Diyarbakır ise Eski Mezopotamya coğrafyasının içerisinde ...